5 tips til at bekæmpe ensomhed

50.000 ældre over 65 år er ramt af svær ensomhed. Foto: Mie Mølbak

Ensomhed er et stort problem, og mange har svært ved at tale om, at de er ensomme.

850.000 sygedage, 400.000 lægebesøg og 770 ekstra dødsfald om året. Det er konsekvenserne af ensomhed i Danmark ifølge en befolkningsundersøgelse foretaget af Epinion og Voxmeter, og derfor vil Ældre Sagen og Codan gøre noget ved problemet med en ny kampagne.

50.000 ældre over 65 år er ramt af svær ensomhed, og de har svært ved at tale om det – enten fordi de synes, det er pinligt, eller fordi de ikke ved, hvordan de skal tage hul på samtalen.

TV2 Nord har bedt Rikke Munk Sørensen, der formand for Ældre Sagen i Dronninglund, om at dele fem gode råd til at tage kampen op mod ensomhed:

1. Opsøg Ældre Sagens tilbud i lokalafdelingerne

- Hvis man føler sig ensom, så findes der mange forskellige tilbud i vores lokalafdelinger, som man kan være en del af. Kig på vores hjemmeside og i de programmer, som er i lokalforeningerne.

2. Ansøg om en besøgsven

- Vil du gerne have en besøgsven, så søg gennem Røde Kors’, kirkens og vores lokalafdelinger. Gå ind og ansøg, så gør vi alt, hvad vi kan, for at finde en besøgsven.

3. Undersøg mulighederne i dit lokalsamfund

- Tjek dit lokalsamfund. Der findes ofte mange forskellige tilbud såsom madklubber og andre gode tilbud. Her kan du måske en enkelt gang om ugen komme ud og være sammen med andre.

4. Gå en tur

- Det første skridt på vejen mod ensomhed kan være bare at komme ud over dørtrinet. Har du mulighed for det, så gå en tur. Man møder næsten altid nogen på sin vej. Sig hej til dem, du møder. Et smil fra en anden kan være en kæmpe ting, som man kan tage med sig hjem i rigtig lang tid.

5. Byd på kaffe

- Hvis du ser en, som du tror, er ensom, så gå over, bank på og byd på kaffe. Det kan være en ualmindeligt stor gestus.

02:26

Rikke Munk Sørensen deler fem tips til at bekæmpe ensomhed.

Luk video

72 procent af de nordjyske ældre over 65 år, der har følt sig ensomme, har ikke talt med nogen om det.

Læs også Nordjylland har rekord i ensomhed: - Man skal se problemet i øjnene

Forsiden lige nu