LIGE NU:

Nordjylland har rekord i ensomhed: - Man skal se problemet i øjnene

Lørdag var foreninger og unge på gaden i Aalborg for at markere den årlige ensomhedsdag og sætte fokus på problemet i Nordjylland.

Ensomhed kan ramme os alle sammen - men især i Nordjylland kæmper mange med følelsen. Det viser nye tal fra Sundhedsstyrelsen.

En af de nordjyder, der har oplevet ensomhed, er Camilla Bruun Kjærside. Hun var lørdag på gaden i Aalborg for at markere den årlige ensomhedsdag. 

- Jeg oplevede det her med, at jeg ikke rigtig havde nogen venner, og jeg sad meget alene hjemme på mit værelse. Jeg følte jo, at jeg var så ensom, at jeg havde de her nærmest depreissive perioder, der gjorde, og det lyder lidt underligt, at jeg droppede kontakten med min omverden, fortæller Camilla Bruun Kjærside.

Ensomhed er tabu

For at komme ud af ensomheden tog hun kontakt til "Ventilen", en forening, der forsøger at samle ensomme i fællesskaber. Det vurderes, at cirka 10 procent af de nordjyske unge mellem 15 og 25 år oplever at være ensomme.

quote Man skal være opmærksom på, at det er meget flovt og i den forstand tabubelagt at ytre sig om, at man er alene og ensom på den måde.

Anders Petersen, sociolog

I "Ventilen" møder de unge andre, der har det som dem selv, og de får forbedret deres sociale kompetencer gennem samværet. Og der kan snart blive brug for flere af den slags foreninger, for antallet af ensomme unge stiger.

Ifølge sociolog på Aalborg Universitet, Anders Petersen, skyldes den udvikling, at vi ikke taler om det. 

- Man skal være opmærksom på, at det er meget flovt og i den forstand tabubelagt at ytre sig om, at man er alene og ensom på den måde, og at man ikke har lyst til at være det på den måde, fordi det betyder, at man ikke er i stand til at knytte sig til nogen på en positiv måde, siger Anders Petersen.

Anerkend problemet

Den forklaring kan Camilla Bruun Kjærside godt genkende.

- Når jeg endelig er sammen med folk, så har jeg jo ikke lyst til  at få humøret ned ved at sige: "Forresten, når I ikke lige er her, så er jeg ensom". Det er der jo ingen grund til at snakke om, siger hun. 

Men det løser på ingen måde problemet, siger Camilla Bruun Kjærside. Tværtimod. For først når man ser sin ensomhed i øjnene, kan man slippe ud af den.

- Anderkend, at der er et problem, for at man kan løse det. Det vil jeg helt klart sige. Man skal anerkende "okay, jeg er måske ensom", siger Camilla Bruun Kjærside.