70.000 udeblivelser: - Giv dem en bøde
Foto: Aalborg Universitetshospital
Nordjyderne vil have indført bøder for at udeblive fra aftaler på sygehusene og dermed forsinke personalet og give længere ventelister. Men det afviser regionsrådsformanden.
Når de nordjyske sygehuse hver eneste dag løber ind i huller i programmet på grund af udeblivelser til undersøgelser, blodprøver, røntgen og scaninnger, som det desværre var tilfældet i 2015, skal det koste bøder til dem, der bliver væk.
Det mener TV2 Nords facebookbrugere, efter det fredag kom frem, at de mange udeblivelser ikke kun koster tid, men også penge og længere ventelister. Noget, regionsrådspolitiker Per Larsen (K) kalder det rene spild.
- Det er egoisme på højeste plan at udeblive fra både læge- og sygehusaftaler, skriver Trine Loft Kristensen, som mener, at en form for bekræftelse på en indkaldelse må indføres.
- Hvis denne så alligevel udebliver, så er en bøde absolut på sin plads, fortsætter hun og bliver igen og igen bakket op i sin synspunkt på Facebook.
Charlotte Gramberg mener, at et bødesystem som det, Region Midtjylland allerede har indført, må være vejen frem for at komme de mange udeblivelser til livs.
Og sådan fortsætter kommentarerne fra vrede nordjyder, som mener at økonomiske konsekvenser for at glemme sin aftale eller at glemme at melde afbud og dermed forsinke sygehuspersonalet unødigt.
Men ifølge regionsrådsformand Ulla Astman er et bødesystem, som det Region Midtjylland kører på forsøgsbasis, ikke vejen frem.
- Vi er et serviceorgan her i Region Nordjylland, og frem for at straffe borgerne for ikke at møde op vil jeg hellere gøre det så let som muligt for dem, siger Ulla Astman.
- Desuden tror jeg heller ikke, at en bøde på 250 eller 300 kroner vil være nok til at dække omkostningerne for overhovedet at kræve en bøde ind, og så hjælper det jo lige vidt, tilføjer hun.
Hun fortæller derudover, at der allerede er sat ting i gang for at få nordjyderne til at blive bedre til at møde op - blandt andet opfordring til at tilmelde sig NemSMS og muligheden for selv at booke sine tider til blodprøver og andet.
- Og så tror jeg også, vi er nødt til at se indad og se på, om der er ting, vi selv kan gøre bedre i systemet. Om vi får indkaldt i tide, og om vi selv skal aflyse nogle tider, hvis vi får en patient ind på sygehuset, som måske skal til en undersøgelse dagen efter og på grund af indkaldelsen ikke kan komme. Vi må hjælpes ad med at løse problemet, siger Ulla Astman.
Forretningsudvalget i Region Nordjylland skal mandag tage stilling til, hvordan man løser problemet med de mange udeblivelser.