75 millioner til museerne, men direktør er usikker på, hvordan det rammer Nordjylland

Nye penge er på vej ind til museerne, men fordelingen af de penge er oppe at vende. Derfor er Lars Christian Nørbach usikker på, om der kommer flere eller færre penge til Nordjyske Museer, han står i spidsen for.

- Det er grundstenen i det, vi laver.

Sådan siger Lars Christian Nørbach, museumdirektør for Nordjyske Museer, om den støtte, som museet får fra staten. 

Onsdag kom regeringen med et nyt forslag til at øge støtten til landets statsanerkendte museer med 75 millioner kroner, men museumdirektøren er usikker på, hvordan de bliver påvirket af forslaget. 

- Hvis ikke vi havde den, så var der ret mange af vores funktioner, vi ikke ville kunne lave, siger museumsdirektøren og fortsætter:

- Generelt set, så kan vi sige, at Aarhus og København har taget godt for sig af fadet. Mens for eksempel Nordjylland, vi får knap så meget. 

Faktisk er det hele 10 procent af omsætningen for Nordjyske Museer, siger Lars Christian Nørbach.

- Så den er temmelig vigtig. 

To forskellige tilskud

Hvordan regeringens forslag vil ramme, kræver dog også en forklaring på, hvordan en ny finansieringsmodel kan se ud. 

Nordjyske Museer er et af 11 museer i Nordjylland, der er statsanerkendte. Og selvom der kan være flere penge på vej til de statsanerkendte museer, så er netop fordelingen af pengene, oppe at vende. 

Med en museumsreform er der to forskellige fordelinger på vej i forhold til at fordele pengene. 

Det ene er et grundtilskud, et fast tilskud, som blandt andet gives ud fra, hvilken opgave museet varetager, og hvor mange lokationer museet strækker sig over. 

Det andet er det variable tilskud, der gives ud fra blandt andet antallet af besøgende og museets økonomi. 

Nogle museer er derfor i risiko for at få færre støttekroner, men kulturminister, Jakob Engel-Schmidt forklarede i december til TV2 Kosmopol, hvilke ambitioner regeringen har med en reform. 

- Organisationen af danske museer og alle museerne har bedt mig om at lave en museumsreform. Tre kulturministre, før jeg selv, har prøvet at gøre det og rejst ad blinde veje. Måden vores museer er finansieret på i dag er en arv fra dengang vi havde amter. Og det betyder, at nogle museer får enormt mange penge, andre får meget få penge, forklarede Jakob Engel-Schmidt til TV2 Kosmopol.

Lars Christian Nørbach tror dog også, at museet stadig vil modtage statsstøtte.

- Jeg har ikke set nogen som helst tegn i måne og stjerner på, at vi skulle falde uden for kategorien.

Se hele indslaget herunder:

Et nyt forslag fra regeringen lægger op til at øge støtten til landets statsanerkendte museer med 75 millioner kroner. Nordjyske Museer er et af de statsanerkendte museer, der kan blive påvirket af forslaget.Seneste nyt

fra Nordjylland