Aalborgs biskop i minister-møde: - Sorgfuldt staten blander sig i hvad folk må høre
Foto: Julie Schou Nielsen, TV2 Nord
Alle landets biskopper var fredag eftermiddag i møde med kirkeministeren.
Siden regeringen præsenterede deres planer om at afskaffe Store Bededag har det medført heftig kritik fra flere sider. Deriblandt landets ti biskopper. Derfor deltog alle ti i et møde med kirkeminister Louise Schack Elholm fredag eftermiddag.
- Vi fremsatte, at helligdage ikke er statens, men folkekirkens. Vi fremførte, at det ikke er statens opgave at definere det folkelige rum, siger Thomas Reinholdt Rasmussen, der er biskop i Aalborg Stift.
Ikke sket før
Et af de store kritikpunkter fra biskopperne er, at regeringen vil afskaffe Store Bededag uden at have været i dialog og have hørt folkekirkens mening.
- Vi kalder på demokratisk inddragelse, som vi plejer at gøre. Så kunne vi snakke om det, siger Thomas Reinholdt Rasmussen.
- Egenhændigt har kongen aldrig rettet helligdage ved egen kraft. Inden grundloven har det også beroet på høring, så det er en helt særlig situation, siger biskoppen.
Den danske folkekirke har en alterbog, hvor forskellige kristne tekster er sat på til forskellige højtider i kirken. Men nu forsvinder teksterne, der tilhører Store Bededag.
- Når en stat afskaffer en helligdag, så retter de i folkekirkens skrifter. Det har staten aldrig gjort før, siger Thomas Reinholdt Rasmussen.
- Det er sorgfuldt, at staten bliver en anden stat, som blander sig i, hvad folk skal høre i kirken, siger biskoppen.
Rykkede ikke meget
Regeringen har indtil nu været fast besluttet på, at gennemføre afskaffelsen af helligdagen, selvom der har været massiv kritik. Og biskoppernes ønsker rykkede heller ikke meget ifølge Thomas Reinholdt Rasmussen.
- Hun lyttede og kommenterede, men det var vores klare opfattelse, at regeringen holder fast i beslutningen.
- Vi er ikke tilfredse. Helligdage er folkekirkens, og det er sorgfuldt og bekymrende, når de overskrider grænsen, siger han.
Det er fra 2024, at forslaget skal gælde ifølge regeringen.