AAU åbner landinspektøruddannelse i København

Der uddannes alt for få landinspektører i Danmark. Derfor går Aalborg Universitet nu sammen med Statens Byggeforsknings Institut om at åben en landinspektøruddannelse i København

Til september kan folk, der har lyst til at blive landinspektør, sætte sig på skolebænken i København. Her vil Aalborg Universitet, der er ansvarlig for åbningen af uddannelsen i Ballerup, etablere et nyt, nationalt center for viden om det byggede miljø, herunder byggeri og byudvikling.

- Siden midten af 1970'erne har det udelukkende været muligt at læse til landinspektør på Aalborg Universitet, og nutidens mobilitetsmønster er en af årsagerne til, at studiet i Aalborg ikke har kunnet rekruttere det antal studerende, der er behov for. Der uddannes hvert år mellem 25 og 30 landinspektører, men branchen har minimum brug for 60 nye landinspektører hvert år, siger formanden for Den Danske Landinspektørforening, Henning Elmstrøm.

Der er i dag en arbejdsløshed blandt landinspektører på under 0,5 %. Det er den laveste arbejdsløshed blandt akademikere nogensinde.

Alle landets landinspektørfirmaer, offentlige forvaltninger og private firmaer inden for kortlægning m.m. hungrer efter arbejdskraft, og det betyder blandt andet, at firmaerne gang på gang må udskyde ordrer eller takke nej til opgaver.

- Allerede i 1949 blev det forudsagt, at landinspektører aldrig ville blive arbejdsløse, og indtil videre har profetien holdt stik. Situationen er nu ved at være så kritisk, at vi for alvor må gøre en indsats for at få mobiliseret en større interesse for og tilgang til faget, og det tror vi på, at en åbning af uddannelsen på Sjælland kan hjælpe til med, siger Henning Elmstrøm.