Foto: Kaspar Wenstrup / Ritzau Scanpix

Advarer om epidemi: 45 nordjyder har været syge med kighoste

Antallet af kighostetilfælde er steget eksplosivt på landsplan, og Statens Serum Institut advarer om en epidemi. I Nordjylland har der indtil videre været 45 tilfælde af kighoste.

45 nordjyder har i år været ramt af kighoste, og det er 50 procent flere end i samme periode sidste år, hvor der var 31 tilfælde. I alt var 41 nordjyder syge med kighoste i hele 2018.

Statens Serum Institut advarer om en egentlig epidemi i hele landet, hvor der i alt har været 1323 tilfælde af kighoste på otte måneder.

- Kighoste kan være alvorlig hos små børn, siger afdelingslæge Peter Henrik Andersen fra Statens Serum Institut.

Kighoste kan være alvorlig hos små børn

Peter Henrik Andersen, afdelingslæge

Sundhedsminister: - Husk nu vaccinen

Den landsdækkende kighosteepidemi får sundhedsminister Magnus Heunicke fra Socialdemokratiet til at opfordre forældre til at huske at få deres børn vaccineret.

- Vi har en vaccine, der virker. Derfor er det vigtigt for mig, at vi får mindet alle forældre om det ansvar, de har – husk at få jeres små børn vaccineret! På den måde kan vi også alle være med til at begrænse konsekvenserne af epidemier som den, vi ser nu, siger Magnus Heunicke i en pressemeddelelse.

Børn, der følger det danske børnevaccinationsprogram, får et stik mod kighoste når de er 3, 5 og 12 måneder samt når de er fem år.

Vær opmærksom på tør hoste

Det er ikke kun forældre, der skal være ekstra opmærksomme. Også læger skal holde øje med symptomer hos patienter.

Vi har en vaccine, der virker. Derfor er det vigtigt for mig, at vi får mindet alle forældre om det ansvar, de har – husk at få jeres små børn vaccineret

Magnus Heunicke, sundhedsminister

- Læger anbefales at være ekstra opmærksomme på eventuel kighoste, hvis de oplever patienter med anfald af tør hoste. Det gælder især blandt mindre børn men også blandt større børn og voksne, som kan udgøre smittekilder til små, ubeskyttede børn, siger Peter Henrik Andersen fra Statens Serum Institut.

Kighoste er yderst smitsom i de første 3-4 uger af det op til tre måneder lange sygdomsforløb.

Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut vurderer i øjeblikket, hvordan man bedst kan håndtere udbruddet af kighoste.

Symptomer på kighoste

Kighoste er i sit klassiske forløb karakteriseret ved pludselige, kraftige hosteanfald med vejrtrækningsbesvær, opkastning efter hosteanfaldet og en hylende (kigende) lyd, når personen igen formår at trække vejret ind.

 

Dette klassiske forløb ses især hos mindre børn.

 

Hos spædbørn kan der optræde apnoetilfælde og cyanose.

 

Hos større børn og voksne kan kighoste vise sig som et langvarigt forløb med anfaldsvis hoste, hvor opkastninger og den hylende lyd kan være fraværende.

 

Kilde: Statens Serum Institut