Advokat i Suldrup-sag tjekkes for lovbrud
Forsvarsadvokaten i Suldrup-sagen undersøges nu af Politiet. Han foretog selvstændig efterforskning, da han ikke havde tillid til politiet.
Tjekker advokat
Politiet undersøger advokats selvstændige efterforskning i drabssag fra Nordjylland. Politiet svigter deres opgave, mener nogle advokater.
På nippet til lovbrud
Når forsvarsadvokater efterforsker, kan det være på nippet til et lovbrud.
I hvert fald er den århusianske forsvarer Michael Juul Eriksens metoder i den spektakulære Suldrup-sag nu ved at blive tjekket efter.
Sendte medarbejder til Sverige
Forsvarsadvokaten for kvinden, der var tiltalt for drabet på sin mor, sendte en medarbejder en uge til Sverige for at finde forskellige oplysninger samt vidner, da familien har boet i landet i en årrække.
Politiet vidste det ikke
Men det var Nordjyllands Politi ikke klar over, mens sagen kørte i Vestre Landsret i oktober.
- Vi blev først bekendt med det, efter sagen var afsluttet. Jeg kan sige, at vi faktisk kigger på det lige nu. Så det har jeg ikke flere kommentarer til, siger chefanklager Søren Gade fra Nordjyllands Politi.
Hovedregel: Spørg politiet
Han pointerer, at den klare hovedregel er, at hvis en advokat ønsker et aspekt efterforsket, skal han bede politiet om at gøre det.
Ingen tillid til politiet
Men Michael Juul Eriksens begrundelse for at sætte sine egne folk på sagen er netop, at han ikke har tillid til politiets efterforskning.
- Når man kun har klientens interesse, så kommer der nogle ting frem, som ellers ikke ville dukke op. Politiet låser sig ofte fast på et bestemt synspunkt, mener han.
Kollega gjorde det
Kollegaen Thorkild Høyer stoler heller ikke på, at politiet altid efterforsker objektivt. Han havde for nylig mistillid til de mastemålinger, som skulle angive den tiltaltes færd i terrorsagen fra Glostrup.
Han fik dem gennemgået én gang til, og der viste sig også at være en fejl i materialet.
- Vi har forpligtelse til at få sagen oplyst så godt som muligt. Nogle er bange for reaktionen fra systemets side. Men jeg mener, det er noget, man må tage med som forsvarer, siger Høyer.
Frygter dommere og anklagere
Han påpeger, at alt for mange advokater holder igen, fordi de frygter at blive kritiseret af dommere og anklagere.
Og de vidtgående metoder er til evig diskussion blandt advokater, fortæller Mette Lauritzen, som er næstformand i bestyrelsen hos Landsforeningen af Beskikkede Advokater.
Selv bakker hun op om Thorkild Høyer.
- Risikoen er, at man kan blive mødt med mistanken om, at man har plantet et bevis. Men der er for mange forsvarere som er lidt for tilbageholdende og bange for at tjekke nogle ting selv, siger hun.
Netop faren for at komme i fedtefadet afholder advokat Hanne Gullitz fra Århus fra selv at gå politet i bedene. Hun ville aldrig sætte en undersøgelse i gang, sådan som Michael Juul Eriksen gjorde det i den nordjyske sag.
- Jeg passer på, for det skal jo heller ikke skade min klient. Grænsen er hårfin og ikke helt klar, understreger hun.
Professor: blakket område
Også juraprofessor Gorm Toftegaard Nielsen betegner det som et "blakket område", der kræver særskilte vurderinger, fordi efterforskning normalt er forbeholdt politiet. Juul Eriksens Sverige-tur ser han som et grænsetilfælde.
- Men jeg vil umiddelbart sige, at hvis en forsvarer foranstalter en efterforskning i udlandet, så bør man nok også se nærmere på det, siger Gorm Toftegaard Nielsen.