Æbleavler sukker over katastrofal æblehøst: - I år kan vi dårligt kalde det en høst

Modsat sidste års rekordhøst er æblehøsten i år nærmest katastrofal. Det kølige forår med nattefrost helt ind i maj har slået mange af blomsterne på træerne ihjel, og dermed er der langt mellem æblerne i plantagerne.

Frugtavler Jens Corneliussen er ved at være godt træt af at bide i det sure æble.

- Hvis du kigger i træerne her, er der ingenting, forklarer han, mens han viser det triste syn i sin frugtplantage frem. 

I de 34 år, hvor han har dyrket æbler her i Frugthaven, har der ikke været udsigt til en værre høst end i år.

- Aldrig nogensinde. Der har altid været så mange æbler, at vi kunne sige, at der er en høst. I år kan vi dårligt kalde det en høst. Jeg vil skyde på, at vi får omkring 15 til 20 procent af, hvad vi normalt ville have, siger Jens Corneliussen fra Frugthaven i Store Brøndum.

Det er de kolde nattetemperaturer i april og maj, der nu får konsekvenser for æblehøsten. Nattefrosten har nemlig slået træernes blomster ihjel.

Og det er ikke kun i Frugthaven, at billedet er et helt andet i år.

Hos Æbler og Pærer-gruppen under Gartnerirådgivningen anslår de, at der på landsplan kun vil blive høstet 65 procent af de æbler, man normalt kan hente.

Det kan betyde højere priser på de danske æbler i år.

- Vi har en væsentlig lavere produktion end forventet, og det er jo et åbent marked, vi er i. Det vi kan se er jo, at danske æbler og pærer er en eftertragtet vare – og når der så er mindre, er der en formodning om, at priserne vil stige, siger Jan Jager, formand for Æble-Pæreklubben.


Seneste nyt

fra Nordjylland