Ældre vil ikke drikke sur mælk
Ældre mennesker, der ikke selv er i stand til at købe ind, fordi de måske er dårligt gående eller blinde, kan få leveret dagligvarer på kommunens regning en gang om ugen. Sådan har politiken været indtil nu i stort set alle nordjyske kommuner. Den ordning svinger Hjørring Kommune nu sparekniven over til stor fortrydelse for de ældre
Ældre mennesker, der ikke selv er i stand til at købe ind, fordi de måske er dårligt gående eller blinde, kan få leveret dagligvarer på kommunens regning en gang om ugen. Sådan er det i de fleste nordjyske kommuner. Den ordning svinger Hjørring Kommune nu sparekniven over.
Else Vestergaard fra Hjørring er 89 år. Hun er stort set blind og er ude af stand til at handle ind selv. Derfor er hun glad for at Hjørring Kommune betaler for at hun hver uge kan få leveret varer dagligvarer fra en købmand.
- Det betyder utrolig meget. Det er simpelthen så dejligt, fordi de varer man får, mælk og smør, det kan fint ligge i køleskabet i en uges tid, siger Else Vestergaard.
Hjørring Kommune har besluttet at spare 500.000 kroner på udbringningsordningen. Det betyder at Else og de andre brugere kun kan få leveret mælk og andre varer gratis hver 14. dag.
- Jeg har jo hørt i de her skræklige planer politikerne har. Så jeg har prøvet at tage en sjat mælk og gemt den til ugen efter. Puha, den var ikke god, beretter Else Vestergaard.
Hans Martin Nielsen fra Hjørring har kun et ben og derfor får han leveret varer. Han har forståelse for kommunens beslutning.
- Der skal spares over alt. Nu rammer det også udbringning af varer. Det er på sin vis okay, siger Hans Martin Nielsen.
Fremtidens ældre kan lige så godt vende sig til at gratis praktisk hjemmehjælp stort set bliver afskaffet. Det spår kommunalforsker Roger Buch. Prognoserne siger at der i 2040 vil være 50 procent flere ældre over 65 år end der er i dag.
- Det kan enhver regne ud bliver voldsomt dyrt for kommunerne, hvis de skal fastholde det nuværende serviceniveau. Den bedste prognose er, at man vil sænke serviceniveauet. Det er kun de allermest fattige, der vil kunne få hjemmehjælp om 25 år, siger Roger Buch.
Ældre Sagen tror også at hjemmehjælpen er på vej til at blive afskaffet helt.
- Det går ud over de aller svageste, fordi de ikke har nogen til at råbe op for sig. De har ikke nogen til at gå op på kommune og sige, at det her kan ikke være rigtigt, siger Søren Rand, formand for Ældre Sagen.
Else Vestergaard og de andre ældre må selv til lommerne, hvis de vil have varer bragt ud oftere end hver 14. dag.
- Jeg er ellers godt tilfreds med kommunen, men i den her sag synes jeg de svigter os, siger Else Vestergaard.