Aftale skal hjælpe virksomheder, der mangler arbejdskraft

Regeringen er sammen med Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Kristendemokraterne blevet enige om en række reformer, der vil styrke det danske arbejdsmarked.

En ny politisk aftale, som blev indgået fredag aften, skal være med til at løse den mangel på arbejdskraft, der er en hæmsko for flere nordjyske virksomheder.

- Hvis der stod 25 svejsere med de rette kvalifikationer, kunne de få ansættelse i morgen, lyder det fra Peter Rindebæk, driftsdirektør i Aalborg-virksomheden Bladt Industries.

Det meste af fredagen blev der på Christiansborg forhandlet om en ny arbejdsmarkedsreform, og fredag aften blev regeringen enige med Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Kristendemokraterne om en aftale.

Et af punkterne i aftalen er den såkaldte beløbsgrænse, der er et udtryk for, hvor meget borgere fra lande uden for EU skal tjene om året for at kunne få opholds- og arbejdstilladelse i Danmark.

Hvad er beløbsgrænsen?

Hvis du er blevet tilbudt et job i Danmark med høj løn, kan du ansøge om opholds- og arbejdstilladelse efter beløbsordningen.

Du skal ikke have en bestemt uddannelse, og jobbet behøver ikke være inden for et bestemt erhvervsområde eller fag.

Hvis du har søgt asyl i Danmark og er blevet tilbudt et arbejde med høj løn, kan du også ansøge efter ordningen.

Kilde: nyidanmark.dk

Lige nu er beløbsgrænsen på 448.000 kroner om året, men beløbet sættes nu ned til 375.000 kroner. Den nye beløbsgrænse gælder i første omgang i en afgrænset periode på to år.

- Det vil åbne op for, at vi kunne rekruttere fra et land som Ukraine, siger Peter Rindebæk.

Partierne bag aftalen forventer, at reformerne vil øge beskæftigelsen med cirka 12.000 personer i 2030.

- I dag er vi blevet enige om en stærk og omfattende reformpakke, som vil gøre Danmark rigere, grønnere og dygtigere. Det er et stort og vigtigt skridt fremad på regeringens reformkurs. Med aftalen gør vi det danske arbejdsmarked endnu mere robust til gavn for danske lønmodtagere og virksomheder, siger finansminister Nicolai Wammen (S).

- Dansk økonomi buldrer derudaf, og beskæftigelsen er på det højeste niveau i mange år. Men selvom tiderne er lyse, så er der stadig udfordringer. Den globale konkurrence bliver stadig skarpere, og virksomhederne skal øge produktiviteten, hvis de skal følge med, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Venstre: - Det skal kunne betale sig at arbejde

Venstre er et af de partier, der ikke er med i den smalle aftale. Det nordjyske folketingsmedlem Anne Honoré Østergaard, der er næstformand i Folketingets beskæftigelsesudvalg, forklarer, at partiet ikke mener, den nye aftale bidrager til, at det kan betale sig at arbejde.

- Vi er ikke glade for, at dagpengesatsen bliver hævet. Hvorfor skal kassedamen se på, at der er nogle, som ved at gå derhjemme tjener mere, end hun gør?, siger Anne Honoré Østergaard (V).

I aftalen investeres der i dagpenge til dem, der kortvarigt er ledige, så de med et nyt tillæg kan få udbetalt op til 23.000 kroner i dagpenge om måneden.

Derudover skærpes dimittendreglerne, så satsen efter tre måneder nedsættes til 9.514 kroner per måned for ikke-forsørgere under 30 år og til 12.018 kroner per måned for ikke-forsørgere, der er fyldt 30 år.

Samtidig reduceres dimittenders ordinære dagpengeperiode fra to år til ét år.

Se interview med Anne Honoré Østergaard (V):


Seneste nyt

fra Nordjylland