Alt bliver analyseret i Aalborg: Forskerhold er på jagt efter engelsk virusvariant

Siden marts har professor Mads Albertsen og et dedikeret team på Aalborg Universitet arbejdet intensivt med analysere coronaprøver for Statens Serum Institut. Lige nu leder de efter den engelske virusvariant.

- Det er os, der laver alle prøver i Danmark, fortæller Mads Albertsen, da han viser TV2 Nord rundt på Aalborg Universitet. 

Det er i lokalerne på Institut for Kemi og Biovidenskab, hvor der i døgndrift bliver analyseret positive coronaprøver for at finde ud af nøjagtig, hvilke virusvarianter der florerer blandt befolkningen.

quote Det ser selvfølgelig skræmmende ud, at den er fundet i Danmark, men højst sandsynligt er den i alle andre lande også - de har bare ikke kigget efter den.

Mads Albertsen, professor på Aalborg Universitet

Det er et stort arbejde, der både kræver mandskab og computerkraft, når der dagligt skal leveres data til Statens Serum Institut.

- Siden minkmutationerne i november har vi skaleret op til at kunne analysere 1000 prøver om dagen, siger Mads Albertsen, der er professor i biovidenskab på Aalborg Universitet.

PH 221220 ny2 IN lederefter ny coronavariant Still
Foto: Foto: Tor Løkken

Han og kollegaerne taster hver dag resultaterne ind på et Danmarkskort.

- Når vi har sendt data til Statens Serum Institut, kan de se hvem, hvor mange og hvor henne, der er personer smittet med en given variant, og så starter de smitteopsporing.

Virusjægere på Aalborg Universitet
Foto: Foto: Tor Løkken

Aflyst juleferie: - Det er vigtigt, vi holder øje

Coronavirussen holder ikke ferie, og det gør holdet heller ikke, fortæller Mads Albertsen.

- De fleste på mit hold har valgt at aflyse juleferien, så vi kan få et overblik over, hvor udbredt den engelske mutation er her i Danmark.

quote Hver dag analyserer vi flere prøver, end de fleste lande har gjort siden starten af epidemien.

Mads Albertsen, Aalborg Universitet

De arbejder på højtryk for at undersøge prøverne og leder lige nu efter den engelske virusstamme N501Y, der har lukket Storbritannien og store dele af flytrafikken ned. Også grænsen mellem Danmark og Sverige er blevet lukket efter fund hos ni personer i Danmark, hvoraf tre bor i Nordjylland.

N501Y i Danmark

I Danmark er der mellem den 14. november og den 3. december blevet påvist 9 tilfælde af N501Y. 


Heraf 6 i Storkøbenhavn og 3 i Nordjylland på samme adresse.


De smittede er fra 2 til 61 år, i gennemsnit 35 år. 


Der er tale om 7 kvinder og 2 mænd. Det undersøges lige nu, hvorledes disse personer hænger sammen, og N501Y-virusstammen følges meget tæt.


Kilde: Statens Serum Institut

Eksperter vurderer, at variationen kan være op mod 70 procent mere smitsom.

- Hvis den er mere smitsom, så virker de smitteforebyggende tiltag, der er sat i gang nu, ikke. Så er vi nødt til at have skrappere midler i brug. Derfor er det vigtigt, at vi holder øje, siger professor Mads Albertsen.

Bedre til at analysere end de fleste andre lande

Mads Albertsen mener ikke, at vi i Danmark skal være så bekymrede, fordi vi netop analyserer en stor andel af positive coronaprøver.

- Jeg vil tro, det er mere farligt at være i andre lande, for de kigger ikke lige så grundigt på prøverne. Det ser selvfølgelig skræmmende ud, at den engelske variant er fundet i Danmark, men højst sandsynligt er den i alle andre lande også - de har bare ikke kigget efter den.

- Hver dag analyserer vi flere prøver, end de fleste lande har gjort siden starten af epidemien, fortæller professor Mads Albertsen.

SSI bekymret over særlig coronamutation

Foruden minkmutationer og den engelske variant holder forskerne i Aalborg også øje med en anden mutation. Varianten N439K har vist tegn på nedsat følsomhed over for antistoffer. Det viser et nyt studie fra Statens Serum Institut.

- Der er bekymring for, hvor effektiv en vaccine vil være over for N439K. Det ved vi ikke på nuværende tidspunkt. Derfor er det relevant at holde øje med, hvor udbredt smitten med denne variant er i Danmark, og om den har bredt sig til særligt sårbare grupper, siger afdelingschef Tyra Grove Krause.

Om N439K

Foruden Danmark er N439K-varianten fundet i store dele af Europa, men er mest udbredt i Irland, Tjekkiet, Schweiz og England. Ydermere er der fundet tilfælde i Australien og New Zealand. 


Varianten er primært fundet i og omkring København samt i Sydjylland.


Kilde: Statens Serum Institut

Mutationen blev første gang set i Rumænien i maj 2020 og har ikke noget med mink eller den engelske variant at gøre. I Danmark er den fundet i 1.624 prøver fra den 8. august til den 6. december.

- Der er derfor ikke noget i udbredelsen af denne variant i Danmark, der tyder på, at den har ramt en bestemt gruppe af befolkningen. Det tyder heller ikke på, at N439K-varianten giver et mere alvorligt sygdomsforløb end det generelle billede, vi ser for covid-19 i Danmark. Men vi vil også fremadrettet holde øje med N439K-varianten, lyder meldingen fra Statens Serum Institut.


Seneste nyt

fra Nordjylland