LIGE NU:

Nyt estimat: Tusinder smittet med en minkvariant

Et estimat fra Statens Serum Institut peger på, at tusinder af danskere har været smittet med en variant af coronavirus, der stammer fra mink. Og særligt i Nordjylland har smitten været udbredt.

Virusvarianten Cluster 5, som myndighederne frygtede, har ikke været fundet i mennesker siden 15. september. Det har derimod andre typer af virusvariationer, der stammer fra smitte mellem mink og mennesker. Et estimat fra Statens Serum Institut viser, at man regner med, at over 2000 danskere har været smittet med en eller anden variant af minkmuteret coronavirus, lyder vurderingen. 

- Jeg synes, det er et voldsomt stort tal. Det indikerer, at det var en fejl at gå væk fra den forsigtighedsstrategi, regeringen havde frem til 7. juli, hvor besætninger med syge mink blev slået ned, siger Peder Hvelplund, sundhedsordfører for Enhedslisten. 

quote Den gode besked er, at nedlukningen har virket rigtig godt, og at der er få patienter i de syv kommuner nu sammenlignet med resten af Danmark

Henrik Nielsen, professor og overlæge på infektionsmedicinsk afdeling, Aalborg Universitetshospital

Notatet viser desuden, at nordjyderne står for langt størstedelen af de vurderede smittetilfælde - cirka 1400.

Der tages dagligt tusindvis af tests, men det er en omfattende proces at få analyseret alle. Derfor laver man estimater ud fra et udsnit, fortæller overlæge og professor på infektionsmedicinsk afdeling på Aalborg Universitetshospital, Henrik Nielsen.

- Der er tilpas mange udvalgt uge for uge, til at man begynder at danne et mere præcist overblik over, hvor stor en del minkvarianten udgør, siger han.

Professor Henrik Nielsen fortæller desuden, at intet tyder på, at man bliver mere syg af en minkmuteret covid-19-infektion. Men bekymringen er, at minkmutationerne kan påvirke en kommende vaccine.

- Vaccinerne, der er på vej, er udviklet til den virus, vi kendte i foråret og retter sig mod bestemte dele af den for at virke. 

Det er endnu uvist, om mutationerne vil påvirke effekten.

Tallene giver anledning til spørgsmål

Det nordjyske folketingsmedlem fra Enhedslisten har i forvejen forholdt sig kritisk til forløbet, men de nye tal får Peder Hvelplund til at stille endnu flere spørgsmål Sundhedsministeren.

- Jeg vil høre ministeren om sygdomsbyrden; hvor mange personer har haft direkte alvorlige sygdomsforløb og er blevet indlagte som følge af smitte med minkmutationer af coronavirus, siger Peder Hvelplund.

Han kritiserer regeringens skiftende kurs i forbindelse med minkaflivninger.

- Det har jo haft direkte betydning for nordjyderne, og der skal vi bare sikre os, at man har gjort alt for at undgå, at det opstod.

Selvom smittetallet har været højt i flere nordjyske kommuner i løbet af efteråret, ser det ud til at vende som følge af den regionale nedlukning, vurderer overlæge på infektionsmedicinsk afdeling, Henrik Nielsen.

- Den gode besked er, at det har virket rigtig godt, og at der er få patienter i de syv kommuner nu sammenlignet med resten af Danmark, siger han.

Det er særligt i Midt- og Vestjylland, hvor der de seneste dage har været en stigning i antallet af smittede med en minkmuteret coronavirus.