LIGE NU:

Amerikanske nordjyder bider negle, mens stemmerne tælles op

Selv om der er langt fra USA til Nordjylland, er spændingen til at tage at føle på for nogle af de amerikanere, der følger præsidentvalget på afstand.

- Jeg har en klump i halsen, og jeg tror ikke, at den forsvinder, før alle stemmerne er talt op, og valgresultatet er klart.

Sådan siger Karina Stevenson, der ovenpå tirsdagens præsidentvalg passer sit job som gymnasielærer på Thisted Gymnasium, men som samtidig holder et skarpt øje med både danske og amerikanske medier for at følge stemmeoptællingen i kampen mellem Donald Trump og Joe Biden.

Karina Stevenson er født og opvokset i Alaska med en dansk mor og en amerikansk far, og hun flyttede til Danmark i 2011. Hun er dog fortsat stemmeberettiget i USA og sendte allerede i september sin brevstemme af sted.

Hvem hun har stemt på, holder hun dog for sig selv.

- Det er som sådan ikke hemmeligt, men som gymnasielærer gør jeg meget ud af ikke at fremstille mine egne holdninger. Eleverne skal danne deres egne meninger og ikke påvirkes af, hvad jeg mener, siger hun.

Tændte for CNN klokken 5

Hjemme hos Greg Joy i Sønder Onsild Stationsby kører CNN's valgdækning på fjernsynet. Greg Joy er amerikansk statsborger og oprindelig fra Californien, men i over 30 år har han boet i Danmark sammen med sin danske kone og deres to børn, og familien følger det amerikanske valg tæt:

- Jeg stod op lidt efter klokken fem, og der tændte jeg fjernsynet. Det gik hurtigt op for mig, at de ikke havde fundet en vinder, så vi havde det til at køre i løbet af morgenen, mens vi gjorde os klar og spiste morgenmad. Jeg troede, at vi ville vide efter et par timer, hvem vinderen var, men nu er det hen på eftermiddagen, og der er stadig ikke et resultat, siger Greg Joy, der arbejder som grafisk designer og kunstner.

Han har også brevstemt, og modsat Karina Stevenson er Greg Joy ikke nervøs for at melde ud, hvor han står politisk:

- Jeg har stemt på Joe Biden. Jeg vil ikke gå for meget ind i det, for det er en lang historie, men efter at have set resultatet af Trumps fire år som præsident, og alt det, der er sket, så mener jeg, at der er behov for en forandring. Måske er Biden ikke en superstjerne, men han er en ordentlig mand, og jeg synes, han er på vej i den rigtige retning i forhold til, hvad han vil udrette, siger han. 

Valget trækker ud

Onsdag eftermiddag er der stadig ikke faldet en afgørelse i præsidentkampen, og Greg Joy er spændt på, hvornår han finder ud af, hvem der bliver USA's næste præsident:

- Jeg er spændt på at se, hvordan det kommer til at gå. Det kan være, at der kommer til at gå dage, men jeg har en følelse af, at efter i dag kommer vi til at have en idé om, hvem det bliver. Det håber jeg, for det er ikke godt, hvis det ender med at strække sig over flere dage. Men det er tæt løb, så vi må vente og se, siger han.

I Thisted er Karina Stevenson også tæt på nærmest at bide negle over det tætte løb mellem de to kandidater.

- Du kan tro, jeg følger med. Det er blevet meget mere spændende, end det var spået fra starten, og jeg har nærmest ikke lukket et øje i nat, for man vidste bare ikke, hvordan det ville udvikle sig. Det udvikler sig hele tiden, så lige nu tager man bare en time ad gangen, siger Karina Stevenson.

Følger med til den bitre ende

Det er ikke kommet bag på hende, at de mange spådomme om en sikker Biden-sejr ikke holdt stik, men at valget i stedet har udviklet sig til en nervepirrende og tæt stemmeoptælling.

- Ved sidste valg havde man jo også spået Hillary Clinton en sikker sejr. Den gang var det en overraskelse, at det ikke gik, som meningsmålingerne havde spået. Denne gang var jeg nok forberedt på, at det ville blive meget tæt løb, siger Karina Stevenson.

Hun vil følge med til den bitre ende, uanset om det tager timer, dage eller endnu længere tid, inden det står klart, hvem der skal lede USA i de næste fire år. Og så håber hun, at den splittelse, der har været et stort tema op til valget, ikke vil bryde ud i lys lue, når valgresultatet foreligger.

- Når jeg taler med familie og venner, uanset om vi er enige eller uenige politisk, så er vi dog enige om, at vi skal fejre, at vi deltager i et demokrati og et demokratisk valg. Jeg håber, at alle amerikanere kan se værdien i det og ikke begynder at opføre sig uhensigtsmæssigt. Uanset resultatet bør man fejre, at man er en del af et demokrati, siger Karina Stevenson.