Præsidentvalg i USA: Nordjysk virksomhed følger spændt med

For første gang nogensinde indtog USA i 2019 pladsen som det land, de danske virksomheder eksporterer til for det højeste beløb. Svimlende 157,6 milliarder blev det til, og samtidig har den førte politik i USA også stor indflydelse på hele verdensmarkedet.

Hos virksomheden AKV Langholt, lidt syd for Hjallerup, har de i disse dage øjnene rettet mod USA. De eksporterer 95 procent af deres kartoffelmel til udlandet, og eksporten til USA har de seneste år været stigende. I dag er USA i top-fem over deres eksport-destinationer, og det løber op i 25-30 millioner kroner årligt.

quote Selv med Joe Biden ved roret, tror jeg ikke, at træerne vokser ind i himlen.

Louis Funder, Generel Manager US hos Dansk Industri.

De ser gerne et præsidentskifte på den anden side af Atlanten i forhold til deres forretning.

- Der er i USA i dag meget fokus på at tænke på sig selv og så vidt muligt fremme mulighederne for de amerikanske virksomheder kontra de udenlandske virksomheders muligheder. Det fører jo automatisk til, at vi tænker Demokraterne og dermed Joe Biden, fortæller salgsdirektør hos AKV Langholt, Bjarne Larsen, til TV2 Nord.

VIDEO: Se mere til AKV's fabrik lidt syd for Hjallerup. 

I New York sidder Louis Funder og rådgiver danske virksomheder om det amerikanske marked. Han bekræfter, at der under Donalds Trumps periode som præsident er blevet lagt told på nogle danske fødevarer. 

- Der er ingen tvivl om, at det har været problematisk, når man er sådan en lille åben økonomi som den danske, at man har en præsident, der meget klart melder ud, at det kun handler om USA, forklarer Generel Manager US hos Dansk Industri, Louis Funder, til TV2 Nord. 

VIDEO: Hør hvad Generel Manager US hos Dansk Industri, Louis Funder, tænker om det amerikanske præsidentvalg i forhold til nordjyske eksportvirksomheder.

Om det amerikanske marked i dansk og nordjysk kontekst siger han grundlæggende.

- USA er helt generelt et stort og voksende marked for danske virksomheder. Vi siger, at det på landsplan er mellem 90.000 og 100.000 arbejdspladser, der afhænger af eksporten til USA, og tommelfingerreglen er, at Nordjylland er omkring 10 procent af befolkningen og dermed også ti procent af de her arbejdspladser.

- Jeg får mange henvendelser fra nordjyske virksomheder, og der oplever jeg en stigende interesse, og det bekræfter jo, at USA er et interessant marked for dem. Jeg får henvendelser i to kategorier, det ene er meget energi og vind, og det andet er fødevarevirksomheder, hvor Nordjylland har nogle der er ekstremt stærke blandt andet inden for frosne fødevarer, siger Louis Funder.

Mastodonten USA

Selvom en del danske virksomheder måske hælder til, at det vil være fint med et præsidentskifte, tror Louis Funder, at også Joe Biden vil forfølge en linje med fokus på de hjemlige virksomheder.

- Selv med Joe Biden ved roret, tror jeg ikke, at træerne vokser ind i himlen, siger Louis Funder.

Donald Trumps styrke set med danske virksomheders briller:​​​​

Hvis man skal sige noget positivt om Donald Trump, er han måske den rette til virkelig at få gang i den amerikanske økonomi igen på den anden side af coronavirus. Det er tit sådan, at går det godt i USA, så går det godt i Europa, og så går det godt i Danmark.

 

Louis Funder, Generel Manager US i Dansk Industri. 

Donald Trump med sin kone, Melania Trump.
Donald Trump med sin kone, Melania Trump.
Foto: Mandel Ngan / Ritzau Scanpix

Joe Bidens styrke set med danske virksomheders briller:

Joe Biden har fremlagt den mest ambitiøse energi- og klimapolitik nogensinde i USA. Det er noget, der kan give en masse eksportåbninger i Danmark. Og så forventer vi også, at der vil blive mere stabilitet i forhold til international handel, at du ikke bliver ramt af en told på dine produkter hen over natten.

 

Louis Funder, Generel Manager US i Dansk Industri. 

Joe Biden. 
Joe Biden. 
Foto: Angela Weiss / Ritzau Scanpix

USA er en magtfaktor inden for verdensøkonomien, og dermed er landets indflydelse på det globale marked også enormt. Det er endnu en årsag til, at AKV Langholt håber på udskiftning i Det Hvide Hus. Virksomheden eksporterer deres kartoffelmel til 50 forskellige lande.

- Når et stort land som USA begynder at indføre toldbarrierer og gør det sværere at eksportere til USA, er det noget, der smitter en smule, så landene omkring USA også begynder at indføre importrestriktioner og gøre det sværere for eksportvarer at komme til landet. Det er en dominoeffekt, slutter Bjarne Larsen. 

Det er tirsdag den 3. november, at der er præsidentvalg i USA.


Seneste nyt

fra Nordjylland