ANALYSE: Friis Bach siger, hvad mange nordjyske radikale tænker

Søren Wormslev
Politisk analytiker, TV2 Nord
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Folketingsvalget 1. november sidste år førte til flere ændringer i det nordjyske hold på Christiansborg. En af de helt forventede var, at den radikale Marianne Jelved som nordjysk folketingsmedlem blev afløst af forhenværende udviklingsminister Christian Friis Bach.

Han udgjorde sammen med partileder Martin Lidegaard og Samira Nawa gennem de følgende næsten seks uger den radikale delegation i regeringsforhandlingerne - forhandlinger, der som bekendt førte til, at Det Radikale Venstre i 11. time trak sig fra den regering, de radikale forhandlere og de øvrige partier i de afsluttende forhandlinger ellers regnede med skulle omfatte også dem.

Nu ytrer Christian Friis Bach sig for første gang offentligt om sin opfattelse af forløbet. Han siger i et interview med Politiken, at han den formiddag, hvor regeringsgrundlaget var på plads og blev forelagt de øvrige medlemmer af den radikale folketingsgruppe, “gjorde alt for, at vi skulle gå med”. Han mener, at Det Radikale Venstre fint kunne se sig selv i regeringsgrundlaget (selv om Martin Lidegaard begrundede partiets exit med netop knaster i regeringsgrundlaget), og kalder det ærgerligt, at det endte med et nej.

Hvad præcis der førte til Martin Lidegaards nej, vil Friis Bach ikke nærmere ind på.

Vil gøre regeringen til en succes

Men med udtalelserne sætter det nye nordjyske folketingsmedlem ord på, hvad ikke så få i hans nordjyske bagland har tænkt og i nogle tilfælde med lav stemme sagt til partifæller gennem de seneste uger. Ingen ønsker at gøre en i forvejen ekstremt vanskelig situation for partiet, der udløste valget og endte med at blive mere end halveret, endnu sværere ved at lufte kritikken offentligt.

Men frustrationen er stor!

Og ved det traditionsrige radikale nytårsstævne i Nyborg i denne weekend skal den nok blive luftet hen over bordene. 

En ting er, at man i andre partier (fortsat) ikke forstår, at partiet, der ikke alene havde udløst valget, men samtidig højlydt havde talt for en flerparti-regering hen over midten, stod af lige før målstregen. Nok så alvorligt er, hvis de radikale græsrødder heller ikke gør det.

Christian Friis Bach opfordrer i Politiken til, at hans parti ser fremad. Hans ambition er, at partiet “skal være regeringens innovative og positive tænketank, der gennem aktiv borgerinddragelse hjælper regeringen med at få succes”.

Det er nok lettere sagt end gjort med tanke på den aktuelle parlamentariske situation, hvor regeringen ikke nødvendigvis har brug for de radikale stemmer på Christiansborg.

I 2019 stemte 18.605 nordjyske vælgere radikalt. Ved valget 1. november - det første i mere end tre årtier uden Jelved på stemmesedlen - endte det med 8905 krydser, svarende til beskedne 2,4 procent.

Nordjyllands nye radikale repræsentant på tinge får sin sag for. Både med at omsætte sin vision til virkelighed på Christiansborg og med at overbevise nordjyderne om, at han skal have mere end en enkelt periode på tinge som nordjysk folketingsmedlem.