Mange lægeklinikker har lukket for tilgang af nye patienter: Sådan ser det ud i din kommune

Det går hårdt ud over patienternes muligheder for frit at vælge læge, og derfor bør der uddannes flere speciallæger i almen medicin, mener formanden for PLO.

Det er ikke nødvendigvis lige til at finde en ny læge. På landsplan har to ud af tre lægeklinikker lukket for tilgang af nye patienter.

Det viser nye tal fra Praktiserende Lægers Organisation (PLO). I 2014 var det bare 38 procent af lægeklinikkerne, der ikke tog flere patienter ind. Den udvikling er ifølge PLO bekymrende og går ud over patienternes muligheder for frit at vælge læge.

- Mange af mine kolleger tager derfor flere patienter ind, end de er forpligtet til, selv om de har rigeligt at lave allerede. De ønsker ikke for borgerne, at de skal køre langt for at komme til lægen. Men alligevel har to tredjedele af de praktiserende læger altså lukket for tilgang, siger PLO’s formand Jørgen Skadborg og fortsætter:

- Det går ud over patienterne, hvis ikke vi får vendt udviklingen. Derfor bør en ny regering have fokus på, at vi skal øge antallet af praktiserende læger. I sundhedsreformen har Folketinget lagt sig fast på, at vi i 2035 skal være 5.000 praktiserende læger, cirka 1500 flere end i dag. Hvis det mål skal nås, skal dimensioneringen til almen medicin i en årrække øges fra de nuværende 350 til 400 pladser om året. Desuden skal rekrutteringen til specialet øges, og områder med lægemangel skal gøres attraktive for de unge læger, siger han.

Problem er størst i Nordjylland

Manglen på læger er ikke blot forbeholdt de små landsbysamfund. I Aalborg, Aarhus og København er det omkring tre ud af fire klinikker, der har lukket for tilgang af nye patienter.

Region Nordjylland har den største andel af praksis med lukket for tilgang. Her har 76 procent af alle praksis lukket for tilgang af nye patienter i 2022. 

- Jeg synes selvfølgelig, det er rigtig ærgerligt for vores patienter her i Nordjylland, at det skal være så besværligt at få sin egen læge, og jeg vil rigtig gerne arbejde hen imod, at det bliver en smule lettere, siger Charlotte Lønskov Jensen, der er formand i PLO-Nordjylland.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Lige efter Nordjylland følger lægerne i Region Sjælland og Region Hovedstaden, hvor 73 procent har lukket, mens Region Syddanmark med 44 procent har færrest.

Region Nordjylland har dog oplevet den mindste stigning i forhold til 2021 sammen med Region Syddanmark. Begge regioner har oplevet stigninger på fire procentpoint.

Den generelt høje andel af praksis, der har lukket for tilgang af nye patienter er ifølge PLO ofte et udtryk for, at der mangler læger i et givent område. 

Det er andet år i træk, at antallet af klinikker med lukket for tilgang stiger. 

Fakta

Data viser antallet og andelen af lukket for tilgang per august 2022.

Den enkelte praksis kan lukke for tilgang, når antallet af patienter per lægekapacitet overstiger 1600 personer.

Alle borgere er tilknyttet en lægepraksis, men i kommuner med en høj andel af lægeklinikker med lukket for tilgang af nye patienter kan mange borgere være nødsaget til at søge længere væk fra deres bopæl for at finde en læge.

Løsning ved samarbejde

Formand for Det Nære Sundhedsvæsen i Region Nordjylland, Per Møller (K), beklager, at nogle borgere vil skulle køre langt efter en læge.

Men han understreger også, at selvom andelen af klinikker, der ikke modtager flere patienter, er steget, så er problematikken langt fra ny.

Nu forsøger han dog at se fremad.

- Vi skal prøve at løse udfordringen sammen. Så kommunerne og Regionen skal løse problemet sammen med PLO. Det vil sige, at vi nøje kigger på, hvor vi har udfordringerne og prøver at skabe nogle faciliteter og nogle rammer, som er gunstige for nye unge læger, siger Per Møller.


Seneste nyt

fra Nordjylland