Asbest-frie støvprøver udelukker ikke forurening. Foto: TV2/NORD (Arkiv)

Asbestfrie prøver er ingen garanti

Fem asbestfrie støvprøver er ingen garanti for, at beboerne i en række boliger på Eternitten i Aalborg har undgået asbestforurening.

Det fortæller analysefirmaet, som har undersøgt prøverne for Boligforeningen Himmerland. Det fortæller DR Nordjylland.

I starten af april fik Boligforeningen Himmerland, ingeniørfirmaet COWI til at foretage en række støvprøver på Eternitgrunden. Prøverne blev taget på de ydre flader af Himmerlands familieboliger på Ditlev Bergs Vej. Og en analyse af støvet viste ingen spor af asbestfibre.

Men det er ikke ensbetydende med, at bygningens beboer ikke har været udsat for asbestforurening tidligere. Det fortæller kemiker Kristoffer Kampmann fra Dansk Miljøanalyse, som står bag støvundersøgelsen til DR Nordjylland.

- Resultatet af sådanne prøver er afhængige af vejrforholdene. Hvis det er en blæsende dag, så kan der blive blæst eventuelt asbestholdigt støv op på fx en terrasse. Men selv samme støv kan også blive blæst væk igen, siger han.

I følge boligforeningens direktør Ole Nielsen skal der nu foretages en række luftprøver på Eternitgrunden, som han mener, vil kaste endelig lys over, om området er plaget af asbestforurening.

Men heller ikke denne undersøgelse kan i følge Kristoffer Kampmann frikende byggegrunden for asbestforurening. For den potentielle spredning af asbestfibre kan have fundet sted tidligere.