LIGE NU:

Avis: OW Bunker gik langt ud over egne risikogrænser

Investorer købte aktier på baggrund af løfter om, at OW Bunker var afskærmet mod fatale tab.

Det var et sats helt i strid med selskabets regler for risikostyring, der knækkede OW Bunker, skriver Børsen.

Topfolk i brændstofselskabet løb en risiko, der var 10 gange større, end det aktionærerne var lovet i præsentationsmaterialet op til børsnoteringen af OW Bunker i marts i år.

I børsprospektet garanterede selskabet sine kommende aktionærer, at der blev ført en ansvarsfuld risikokontrol, som afskærmede selskabet mod livstruende tab. Det skulle konkret sikres ved, at der maksimalt måtte satses på køb af 100.000 ton olie i såkaldt åbne positioner. I 2013 var risikoen i snit på 41.500 ton.

Ved de mængder olie ville pludselige ændringer i olieprisen ikke kunne true selskabets eksistens. Men ifølge Børsen tog OW Bunkers risikochef et sats på omkring én million ton olie. Umiddelbart efter begyndte prisen at falde, og det endte med at koste selskabet næsten 900 millioner kroner.

Havde risikochefen holdt sig til løfterne i det børsprospekt, som skulle få blandt andet private investorer til at købe aktier, ville tabet have været nede omkring 100 millioner kroner og overkommeligt.

Hos Dansk Aktionærforening er direktør Jens Møller Nielsen målløs over Børsens oplysninger. Foreningen har i forvejen varslet et retsopgør mod de ansvarlige hos OW Bunker i et forsøg på at hjælpe de tusindvis af privatpersoner, der købte aktier i selskabet. Værdipapirer, som sandsynligvis har mistet hele deres værdi.

- Det er helt absurd, hvis det er, hvad der er foregået. Jeg har selv stået med Jim Pedersen (administrerende direktør i OW Bunker, red.) og spurgt ind til detaljerne, og hele pointen var, at det grundlæggende var en virksomhed, der ikke var udsat for udsving i olieprisen. Det fik vi at vide hele tiden, siger Jens Møller Nielsen til Børsen.