Bankerne banker tørkebekymringer af banen
Jutlander Bank præsenterede i dag halvårsregnskab med flere positive tegn. Samtidig mødtes bankernes interesseorganisation Finans Danmark i dag for at diskutere, hvordan bankerne skal forholde sig til landbrugets udsigt til et rekord-dårligt høstudbytte. I Jutlander Bank er en stor del af aktiviteterne tilknyttet landbruget, og spørgsmålet er så, hvordan det kommer til at påvirke næste halvårsregnskab.
Selvom tørken kan få store konsekvenser for både landmænd og de banker, landmændene skylder penge, maner både banker og eksperter til besindighed.
Ifølge SEGES, der hører under Landbrug og Fødevarer, risikerer op mod 500 landmænd at gå konkurs og op mod 6,4 milliarder kroner kan gå tabt som følge af forringet høstudbytte, og det kan få konsekvenser for også bankerne, der har i alt 350 milliarder kroner til gode i landbruget.
- Hvis landmænd skal til at gå konkurs, så gør det ondt hos alle deres samarbejdspartnere, og det kommer også til at gøre ondt på de banker, der har landmænd, der går konkurs, siger Lars Krull, der er seniorrådgiver og bankforsker ved Aalborg Universitet.
Den historiske tørke og udsigten til tabt høstudbytte på op mod 40 procent var det helt centrale punkt på dagsordenen ved Finans Danmarks møde mandag, hvor bankdirektører fra landets største banker blev enige om at sende en politisk opfordring.
- Vi ser positivt på, hvis regeringen skulle finde anledning til at kigge på strukturerne for landbruget og prøve at give en hånd den vej rundt, det synes vi vil være et positivt bidrag til at finde en løsning, siger Ulrik Nødgaard, der er administrerende direktør i Finans Danmark.
Landbruget er ganske vigtige kunder for særligt flere mindre pengeinstitutter, der vil blive ramt af tørkens konsekvenser for netop landbruget. Alligevel mener Lars Krull, at man skal passe på med allerede nu at gøre eventuelle landbrugsproblemer til også bankproblemer.
- Danske pengeinstitutter drives generelt så fornuftigt, at man kan stadig håndtere, bankerne kan stadig bestå, det bliver ikke livstruende, at bankerne har problemer i år, siger Lars Krull.
Jutlander Bank præsenterede tidligere mandag et halvårsregnskab på 149 millioner kroner før skat, tusindvis af nye kunder og flot udlånsfremgang. Omkring 14 procent af bankens samlede udlån går til landbrug, men alligevel giver landbrugets dystre udsigter ikke anledning til bekymring.
- Man skal først og fremmest tjene penge, og så er der og plads til at reservere nogen til kommende tab, og når vi kommer fra et halvår, hvor vi har plus på kontoen, så har vi også plads til at magte det, siger Per Sønderup, der er ordførende direktør i Jutlander Bank.