Foto: Casper Tybjerg

Biskop går imod kirkeministeren

Kirkeministeren vil flytte beslutningen om kirkelukninger væk fra menighedsrådene og op til provstiudvalgene. Nytteløs ide mener biskoppen i Aalborg Stift.

Medlemstallet i Folkekirken antallet af kirkegængere falder, og derfor skal der spares. Men lysten til at nedlægge en kirke kan ligge på et meget lille sted i et menighedsråd. Derfor foreslår at kirkeministeren nu, at beslutningen flyttes fra menighedsrådene op til provstiudvalgene.

Biskoppen i Aalborg Stift giver ikke fem flade oblater for kirkeministerens forslag. Hverken provsti eller biskop vil tvinge et menighedsråd til at lukke en kirke mod deres vilje, mener han.

- Jeg kender Aalborg Stift så godt, at jeg ved at sådan noget bliver til i et samarbejde og i en dialog. Det kan være en smertefuld dialog og det bliver det også, hvis vi skal til at tage kirker ud af brug. Men det gør vi altså i fællesskab, dialog og samtale, siger biskop Henning Toft Bro.

Der ligger 328 kirker under 14 provstier i Aalborg Stift. Hvor mange af der burde lukkes vil kirkeministeren ikke give et bud på. Biskop Henning Toft Bro mener slet ikke det er nødvendigt at lukke kirker i Nordjylland.

- Ikke som jeg ser det på nuværende tidspunkt, men det er svært at sige hvordan det hele ser ud om 10 år. Men nogen steder har jeg givet lov til at man skærer lidt ned i gudstjenestetallet, siger Henning Toft Bro.