Foto: Ritzau Scanpix

Black Friday: Undgå kopivarer på nettet

Patent- og Varemærkestyrelsen advarer mod at købe kopivarer til årets julegaver.

Samtidig kan kopivarer være direkte farlige for forbrugerne, hvis de for eksempel indeholder sundhedsskadelige stoffer eller på andre måder ikke lever op til vores sikkerhedsstandarder.

Simon Kollerup, Erhvervsminister

Tøj, sko, kosmetik, gadgets og legetøj til spotpris. Der er mange fristelser og tilbud på Black Friday, når den årlige julehandel skydes i gang. Men det er vigtigt at se sig godt for, så det ikke ender med at blive en dårlig handel, skriver Patent- og Varemærkestyrelsen i en pressemeddelelse.

OECD og den europæiske varemærkemyndighed, EUIPO, estimerer, at handlen med kopivarer udgør op til 3,3 % af verdenshandlen. I Danmark mister mange virksomhederne også. Salget af kopivarer på nettet svarer til et tab for danske virksomheder på 6,17 mia. kr. og knap 4000 arbejdspladser i Danmark.

- Det er en alvorlig sag, når lovlydige virksomheder, som har knoklet for at skabe innovative kvalitetsprodukter, bliver udsat for kopiering fra skrupelløse kriminelle. Det koster vores samfund enorme summer i tabt omsætning og tabte arbejdspladser. Samtidig kan kopivarer være direkte farlige for forbrugerne, hvis de for eksempel indeholder sundhedsskadelige stoffer eller på andre måder ikke lever op til vores sikkerhedsstandarder. Du risikerer også at få stjålet og misbrugt dine kreditkortoplysninger af kriminelle bagmænd eller at få malware på din computer, siger erhvervsminister Simon Kollerup.

Gode råd til at undgå kopivarer

· Er der sprogfejl og skæve priser? 

· Er prisen mistænkelig lav? 

· Er webshoppens kontaktoplysninger mangelfulde eller falske? Tjek også "Om os"-siden. 

· Er webadressen mærkelig? 

· Er betalingsmulighederne mistænkelige? 

· Betal altid med kort, så du kan benytte indsigelsesordningen! Kontakt din bank. 

Hvor det engang mest var luksusvarer, der blev kopieret, er det i dag næsten alle typer af varer. Derfor er der fortsat behov for at gøre opmærksom på, at det er en dårlig idé at købe kopivarer.

- Vi prøver at skabe opmærksomhed om farerne ved kopivarer, nu hvor en af årets største shoppingdage skydes igang, siger Barbara Suhr-Jessen, sektionschef i Patent- og Varemærkestyrelsen.

Det sker gennem en kampagne på sociale medier, hvor animationsvideoer skal minde forbrugerne om, at det kan gå galt på flere måder, hvis man ikke vælger ægte varer.

Som forbruger kan det være svært at skelne mellem ægte og falske varer, men med nogle få gode råd er du godt klædt til ikke at blive snydt. Det er desuden værd at være opmærksom på, at kopivarer, der sendes fra lande uden for EU, kan blive opdaget af toldkontrollen og destrueret.