LIGE NU:

Bliver i kriminalitet

Alt for mange nordjyske indsatte falder tilbage i kriminalitet, når de bliver løsladt fra fængslet, fordi de ikke får nok hjælp til at klare sig i samfundet. Det mener Kriminalforsorgsforeningen.

Mick Ravn Rasmussen er idømt en længere fængselsstraf for vold. Efter et ophold i et lukket fængsel bor han nu på en udslusningspension i Skejby ved Århus hvor han også læser til maskinmester. Om en måned skal han prøveløslades.

- Jeg føler mig meget bedre rustet til at komme ud igen. Jeg føler ikke at der er noget, der kan vælte mig nu hvor jeg får fået udslusning på den her måde. Får man problemer, så er der folk at snakke med, også personalet herinde, siger Mick Ravn Rasmussen.

På Pension Skejby bor straffede dør om dør med ustraffede. De laver mad og gør rent sammen og tanken er at de ustraffedes normer skal smitte af på straffede, samtidig med at de får hjælp til alt fra at søge lejlighed til at få aftalt afdragsordninger på gæld.

- Strafdelen er jo, at man har været i fængsel når man kommer her, og man er stadig frihedsberøvet når man kommer her. Men her prøver vi bare at lære dig at leve dit liv, og at du skal bruge dialog for at klare dig i samfundet. I fængslet lærer du at klare dig i fængslet - her skal du lære at komme tilbage til samfundet, siger forstander på Pension Skejby Hans Jørgen Tholstrup.

Tal fra kriminalforsorgen viser at godt 30 procent af de fanger der bliver direkte løsladt fra et åbent fængsel falder tilbage i kriminalitet, men det kun sker for omkring 22 procent af de indsatte de der bliver løsladt fra en pension. Der er kun 180 pensionspladser på otte forskellige pensioner rundt om i landet. Men der ligger ingen pension i Nordjylland. Derfor mener kriminalforsorgsforeningen, at alt for mange nordjyder falder tilbage i kriminalitet når de bliver løsladt.

- Det betyder altså at der er flere kriminelle i Nordjylland end nødvendigt. Så jeg synes at man fra politisk hånd skal sørge for at der bliver lavet en pension i det nordjyske, siger John Hatting, der er formand for Kriminalforsorgsforeningen.

En plads på en udslusningspension koster 156 kroner mere om dagen end en plads i et åbent fængsel.

Mick Ravn Andersen skal altså prøveløslades om en måned. Han tror på at han aldrig kommer til at se indersiden af et fængsel igen.

- Jeg er så ked af det der er sket, og det skal aldrig ske igen. Jeg har også en lille datter der forstår rigtigt meget nu, og så går jeg altså virkeligt meget op i min uddannelse. Det er det jeg vil nu, siger Mick Ravn Rasmussen.