Blomster og bier har det svært: - Der er håb, men du skal også gøre noget

Den enkeltes indsats betyder noget, hvis vi skal redde biodiversiteten i vores vilde natur. Sådan lyder det fra både fra en nordjysk naturvejleder og Danmarks Naturfredningsforening i en tv-debat på TV2 Nord.

En omfattende rapport fra FN slog i 2019 fast, at op mod en million dyre- og plantearter vil uddø, fordi vi mennesker ødelægger deres naturlige levesteder med byer, veje og landbrug. Mange af arterne er allerede truet og vil uddø i løbet af få årtier, hvis vi ikke gør noget ved det. Den gode nyhed er imidlertid, at rapporten også konkluderer, at vi kan nå at vende udviklingen, hvis vi handler nu.

- Der er heldigvis opstået en politisk og endnu vigtigere en folkelig bevidsthed om, at vi alle er nødt til at gøre noget for vores natur og biodiversitet. I det store perspektiv er der i den kommende tid indkaldt til globale møder, hvor verdens ledere skal diskutere situationen, siger naturpolitisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening, Tine Skafte Nielsen.

I Nordjylland er Hjørring Kommune gået forrest i et eksperiment med at gøre kommunen vildere. Frank Erichsen – måske bedre kendt som Bonderøven – gav i programserien ”Giv os naturen tilbage” Hjørring Kommune, de lokale virksomheder og private inspiration til, hvordan man med få midler kan gøre livet lettere for vilde dyr og planter.

Det endte en med en bragende succes, hvor nogle insektarter tidobledes og både sommerfugle, svirrefluer og bier gik frem. Det fik miljøminister Lea Wermelin (S) til at udskrive en kommunekonkurrence, hvor 90 af de 98 danske kommuner kæmper om at blive vildest.

- Der er en kæmpeinteresse for at hjælpe til med denne her opgave. I kommunerne er det virksomheder, institutioner og masser af private, som presser på for, at der skal gøres noget. Vi er også med i Vesthimmerlands Kommune, men vi skal være på tæerne. De andre kommuner er også meget ambitiøse, siger naturvejleder i Vesthimmerlands Kommune, Karin Winther.

Det kan du gøre

Sådan kommer du i gang med din insektvenlige have allerede i dag:


1. Slå kun stier i din græsplæne og lad resten gro. Slå kun hele plænen en gang om året og fjern græsset

2. Undlad at gøde plænen. Vilde blomster kan bedst lide næringsfattig jord

3. Så vilde blomster på bar jord. Slå og fjern planterester i efteråret

4. Lav bunke med haveaffald i et hjørne af haven. Så har du med det samme et godt insekthotel

5. Sørg for vandhul eller kar med vand i haven


Slut fred med ukrudtet

Også helt almindelige nordjyder har fået øjnene op for, at der faktisk ikke skal så meget til at give naturen en hjælpende hånd. Vild med Vilje-bevægelsen fejer henover landet, og grundejere har fået en rigtig god undskyldning for at lade skuffejernet og plæneklipperen stå og i stedet nyde det vilde liv i haven.

- Vi skal vænne os til, at en pæn have ikke nødvendigvis har bar revet jord. Det er meget bedre at lade tingene stå og slutte fred med ukrudtet, siger Karin Winther.

Ifølge Danmarks Naturfredningsforening så er det slet ikke ligegyldigt, at vi alle hjælper til, når biodiversiteten skal beskyttes.

- Der er 1,2 millioner haver i Danmark, og selvfølgelig betyder det noget, hvis alle giver plads til naturen i den private have. Det kan ikke stå alene. Det er stadig behov for at stat og kommuner giver mere plads til naturen, men det vil gøre en forskel, hvis vi hver især hjælper naturen hjemme hos os selv, siger Tine Skafte Nielsen fra Danmarks Naturfredningsforening.

Du kan se debatten i Fokus på tv første gang på TV2 Nord mandag klokken 19.50. Du kan også se den lige her:


Seneste nyt

fra Nordjylland