LIGE NU:

Hjørring går forrest: Nu skal statens arealer også være 'vilde med vilje'

Jernbanenettet, Forsvarets arealer, folkekirken og de videregående uddannelser skal nu også styrke biodiversiteten i hele landet.

En række ministre går nu sammen om i fællesskab at styrke biodiversiteten og hjælpe naturen. Ministerier med statslige arealer vil i højere grad koordinere indsatsen og dele erfaringer.

Det fremgår af en pressemeddelse fra Miljø- og Fødevareministeriet.

Hjørring gik forrest

Tiltaget kommer efter Hjørring Kommune har været 'Naturkommune', hvor både private og kommunale arealer har fået lov til at vokse vildt. Til fordel for bierne og sommerfuglene.

Miljøminister Lea Wermelin (S) siger i pressemeddelelsen, at vi er midt i en naturkrise, hvor staten skal gå forrest.

- Hjørring Kommune og DR-serien ”Gi’ os naturen tilbage” har vist os, at vi alle sammen kan gøre en forskel for biodiversiteten herhjemme, og at alle gode initiativer tæller. Det gælder også udbredelsen af vildere natur på andre af statens arealer. Derfor er det også vigtigt, at der er fokus på at hjælpe naturen inden for transport, forsvar, kirke og uddannelse eksempelvis, siger miljøminister Lea Wermelin.

Video fra afslutning på projektet 'Naturkommune': 

Levevilkår for insekter og planter i Hjørring Kommune er blevet markant forbedret på bare et enkelt år. Med projektet, Naturkommunen Blomstrer Vildt, har både borgere, erhvervsliv og kommunalt ansatte skabt større biodiversitet ved blandt andet at lade parcelhushaver passe sig selv, og giver vilde blomster mere plads i vejrabatter og rundkørsler. Det hele blev i dag fejret med et stort brag.

- Alene jernbanenettet råder over 4.500 hektar naturområder og naturen langs det danske jernbanenet og veje er flere steder helt unik. Samtidig kan det være med til at binde de mange større og mindre naturområder sammen, og derfor er jeg også meget optaget af, at vi på tværs af ministerierne tænker den vilde natur ind. Vi har en særlig mulighed for at fremme biodiversiteten, hvis vi tænker vores naturarealer sammen, og den mulighed skal vi gribe, siger transportminister Benny Engelbrecht i pressemeddelelsen.

Som det fremgår i DR-serien er der blevet tyvstartet på de statslige arealer i Hjørring. Her er Forsvaret i Hjørring stoppet med at slå græsset foran bygninger.

- Forsvaret besidder enormt store naturarealer, der mange steder er ganske unikke og rummer masser af sjældne dyre- og plantearter. Den måde Forsvaret i dag bruger naturen på, er allerede meget gavnlig for en varieret natur. Men vi vil gerne gøre endnu mere for, at Danmark får mere vild natur. Derfor ønsker vi fx at forpagte mindre jord ud til landbrug, end vi gør i dag - og lade naturen på vores kaserner blive mere vild til gavn for bier og insekter, siger forsvarsminister Trine Bramsen i pressemeddelelsen.

 
 

Men selvom der er kommet ekstra fokus på biodiversitet i Hjørring Kommune, kommer de ikke i mål uden samarbejde, ifølge borgmesteren:  

- Vi skal løfte i fællesskab. Både det kommunale, statslige, private og der, hvor man i landbruget kan afse en stribe til at få sået nogle blomstrer, siger borgmester i Hjørring Kommune Arne Boelt (S) til TV2 Nord. 

Borgmester er stolt

Hjørring Kommunes borgmester Arne Boelt (S) er glad for, at kommunen kan være med til at skubbe på kulturændringen. 

- Det er ikke bare Hjørring Kommune, der kan det her. Der er mange kommuner, der allerede er med. Vi var bare heldige at stå frem med det i TV-udsenderlserne. Nu skal vi stå sammen i kommunerne, siger han. 

For borgmesteren i Hjørring Kommune er det vigtigt, at ændringen sker på et frivilligt grundlag, men at kommunerne, staten og de private virksomheder skal gå forrest og vise vejen. 

Især de store virksomheder skal, ifølge Arne Boelt (S), gå forrest. 

- Hvis græsset står til ude foran din virksomhed, så tænker andre, at de er ved at gå fallit. Nej. De store virksomheder skal med. De store virksomheder kommer til at spille en afgørende rolle. Så tror vi, vi kan få de små og mellemstore virksomheder med, siger borgmester i Hjørring Kommune Arne Boelt (S). 

- Det er kulturændring så det rasler.  Der er andre steder end sexisme, hvor der også skal kulturændringer til, siger han. 

VIL DU GØRE SEKS GODE TING FOR DIN HAVE LIGE NU?  

041220 Victor Helland

Brexit kan knuse Victors drøm – men han vil stadig være fisker

080920 blåt hus hadsund

play Omstridt butik skal skifte farve igen-igen: - Hvilken farve mon vores butik så skal have næste gang?

40_percent

play Erhvervet i Frederikshavn: - Hjælpepakker gør ingen forskel

031120 Sten Bønsing web Still

play Professor om Rigspolitiets ulovlighed - Det er lige så alvorligt som Tibet-sagen

041220 Victor Helland

Brexit kan knuse Victors drøm – men han vil stadig være fisker

080920 blåt hus hadsund

play Omstridt butik skal skifte farve igen-igen: - Hvilken farve mon vores butik så skal have næste gang?

40_percent

play Erhvervet i Frederikshavn: - Hjælpepakker gør ingen forskel

Til forsiden

Til forsiden