LIGE NU:

Borgmestre tror på kompensation: - Alle i udvalget nikkede på de rigtige tidspunkter

Borgmestrene for Brønderslev, Jammerbugt og Hjørring Kommune er positive efter mødet på Christiansborg, hvor de bad politikerne betale de penge tilbage, som staten - ifølge dem - skylder deres kommuner.

Tre nordjyskes borgmestres tur til Christiansborg har formentlig kunne betale sig.

I hvert fald tror alle tre borgmestre, Brønderslevs borgmester Mikael Klitgaard, Mogens Gade fra Jammerbugt og Arne Boelt fra Hjørring Kommune, på et positivt udfald af deres besøg hos Folketingets Social- og Indenrigsudvalg.

Her fremlagde de torsdag eftermiddag deres sag, hvor de mener, deres kommuner tilsammen har omkring 100 millioner kroner til gode hos staten.

quote Jeg synes, det var et rigtigt godt møde med stor lydhørhed. Alle i udvalget nikkede meget på de rigtige tidspunkter, og det var dejligt. Så jeg tror på, at pengene kommer.

Mikael Klitgaard, borgmester i Brønderslev Kommune, Venstre

Det er sket, efter Staten har brugt fejlagtige oplysninger om udlændinges uddannelsesniveau i forbindelse med udligningen mellem kommuner.

- Vi ønsker at få afsluttet en retssag og få en politisk løsning på det her. Og det budskab fik vi klart præsenteret for udvalget, og jeg fornemmede også, udvalget var klar på at finde en løsning på problemer, frem for den uværdige retssag, som er på vej, sagde borgmester i Jammerbugt Kommune, Mogens Christen Gade (V) til TV2 Nord efter mødet.

- Jeg synes, det var et rigtigt godt møde med stor lydhørhed. Alle i udvalget nikkede meget på de rigtige tidspunkter, og det var dejligt. Så jeg tror på, at pengene kommer. Nu skal det selvfølgelig politisk behandles, og vi skal have det, inden vi snakker udligningsreform, for de ting hænger overhovedet ikke samme, supplerede borgmester i Brønderslev Kommune Mikael Klitgaard (V).

Tre borgmestre fra Brønderslev, Jammerbugt og Hjørring kommuner troppede i dag op på Christiansborg for at kræve de 100 millioner kroner tilbage, som, de mener, de har til gode.

Datafejl blev opdaget i 2018

Det handler om penge, som flere nordjyske kommuner føler sig snydt for, idet staten ifølge borgmestrene har kompenseret helt forkert. De mener, der er sket direkte datafejl, idet der er tale om manglende registrering af udlændinges uddannelsesniveau, som har påvirket to såkaldte socio-økonomiske udligningskriterier; nemlig "25-49 årige uden erhvervsuddannelse" og "børn i familier hvor forsøgerne har lav uddannelse".

Firkantet forklaret, betyder det, at alle udlændinge, der er kommet til landet i kategorien "uoplyst" uddannelsesniveau - er blevet regnet som tilskudsberettigede på lige fod med danske borgere uden erhvervsuddannelse.

Det vil sige, at der er blevet givet samme tilskud til kommunerne til en person, der er fuldtidsbeskæftiget højtuddannet fra Sverige som til en person, der er traumatiseret og måske analfabet fra den tredje verden. Uagtet at personerne har meget forskellige behov for kommunal hjælp, ligesom tilskudsmodellen er med til at give såkaldte velbjærgede kommuner tilskudskroner.

Fejlen blev opdaget i 2018 og dengang bakkede Mette Frederiksen de nordjyske borgmestre op i kritikken, og til DR sagde hun dengang, at hun ville foreslå, at tilføre kommunerne to milliarder kroner.

- Dengang var Socialdemokratiet i opposition til regeringen og var enige med os ude i kommunerne. Nu har de magten, så jeg har da en klar forventning om, at hun holder ord, sagde Mikael Klitgaard.

Alene i Brønderslev Kommune handler det om 25,7 millioner kroner, man har til gode. I Hjørring Kommune har man regnet sig frem til at være blevet snydt for 47,2 millioner kroner, mens tabet for Jammerbugt Kommune er opgjort til 36 millioner kroner.