Børn og unge får hjælp til at surfe sikkert på nettet
Foto: Morten Nymand / Ritzau Scanpix
Børn og unge er nemme ofre for it-kriminelle. På bare fem år er antallet af digitale sexkrændelser steget med 590 procent.
Politiet og Trygfonden er gået sammen om at stifte Den Sikre Side, der skal guide børn til en mere sikker adfærd på nettet.
Børn helt ned i før-skolealderen har deres egne mobiltelefoner, og de bruger mange timer på at klikke sig rundt på internettet på den bærbare.
Men der er en skyggeside. Børn og unge forstår ofte ikke konsekvenserne af deres færden i den digitale verden, og de er derfor nemme ofre for it-kriminelle, der ønsker at udnytte dem.
Personer, der ønsker at udnytte et barn seksuelt, har med de digitale medier fået nye, udvidede muligheder for at kontakte børn online og derved få direkte adgang til dem, mens de kan sløre deres egen identitet.
Niels Denny Sørensen, operativ leder i Nationalt Cyber Crime Center (NC3) i Rigspolitiet
Politiet har i løbet af få år oplevet en markant stigning i antallet af sager om it-relateret kriminalitet, herunder digitale blufærdighedskrænkelser og misbrug af personlige oplysninger.
Fra 2013-2018 er antallet af digitale sexkrænkelser steget med 490 procent.
For at dæmme op for problemerne er politiet og Trygfonden gået sammen om at stifte Den Sikre Side.
Med videomaterialer og quizmoduler, som kan laves i klasselokalet, lærer børnene at begå sig mere sikkert i cyberspace.
Samtidig kan eleverne få besøg af politibetjente, som giver gode råd.
Børnene lokkes til misbrug
Politiet oplever, at en af de nyere fremgangsmåder er såkaldt grooming. Her opbygger gernindsmændene en form for tillidsforhold til børn, så de nemmere kan lokke børnene til udnyttelse.
Grooming udgør i politiets sagsdatabase, POLSAS, omkring en fjerdedel af de it-relaterede blufærdighedskrænkelser i perioden 2013 til medio 2018.
I de fleste sager om grooming er ofrene mellem 11 og 13 år, men politiet ser også ofre på helt ned til otte år.
- Personer, der ønsker at udnytte et barn seksuelt, har med de digitale medier fået nye, udvidede muligheder for at kontakte børn online og derved få direkte adgang til dem, mens de kan sløre deres egen identitet. De kriminelle kan altså – populært sagt – rykke direkte ind i børneværelserne. Det er et alvorligt problem, som vi bliver nødt til at reagere overfor, siger Niels Denny Sørensen, operativ leder i Nationalt Cyber Crime Center (NC3) i Rigspolitiet.
Ud over digitale blufærdighedskrænkelser oplever børn og unge også i stigende grad at få delt private private billeder og videoer mod deres vilje.
Sådan surfer dit barn sikkert på nettet
Tre gode råd til dit barn om passwords:
- Skift dine passwords tit
- Lad dem ikke ligge og flyde
- Del dem aldrig med andre
Tre gode råd til dit barn om billeddeling:
- Husk, at andre kan misbruge det, du deler
- Spørg om lov, før du deler billeder af andre
- Sæt grænser. Og respekter, når andre gør det
Tre gode råd til dit barn om personer, man møder på nettet:
- Vær kritisk. Du bestemmer!
- Send ikke personlige oplysninger, penge eller billeder
- Er du i tvivl, så bloker, anmeld og tal med en voksen
Kilde: www.sikreside.dk