Børnepasning kan koste formue

Foto: Jesper Lange

[size=2] Der er store regionale forskelle på, hvor meget du må slippe for at få passet dit barn efter skoletid. [/size]

I Nyborg Kommune koster det eksempelvis 26.736 kroner om året for en plads til de 6-9-årige i en SFO, mens læsøboerne skal betale 10.870 kroner for den samme ydelse.

Det viser en beregninger af takster, som Søndagsavisen har foretaget på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

For de lidt større børn fra 10-13 år ligger Esbjerg i top med en årlig pris på 22.880 kroner. Pasning til børn i samme aldersgruppe koster blot 970 kroner i Gribskov eller 1.815 kroner i Odense, men så foregår det i en fritidsklub frem for en SFO, og det er der en ganske enkel forklaring på.

Mange kommuner benytter en smart finte for at kunne sætte prisen på børnepasning i vejret. De omdanner ganske enkelt deres fritidshjem og fritidsklubber til SFO'er (skolefritdsordninger, red.), for her er der ikke noget loft over, hvor stor egenbetalingen må være. Den må højst ligge på 30 procent af driftsomkostningerne på et fritidshjem eller fritidsklub.

I Nyborg erkender man, at kommunen bruger det frie takstloft i SFO'erne til at bidrage til kommunekassen.

"Den kommunale økonomi er stram, og det er også grunden til, at man har valgt at skrue på denne prisskrue, for det er en af de få muligheder vi, har haft," siger formand for Skole- og Dagtilbudsudvalget i Nyborg Kommune, Thomas Laursen (SF), til Søndagsavisen.

På Christiansborg skaber det murren hos et af regeringspartierne, at kommunerne spekulerer på den måde.

"Det er sådan set ikke fair, det er jeg i hvert fald ikke sikker på, at jeg som børnefamiliefar synes, det er," siger børne- og undervisningsordfører hos Socialdemokraterne, Troels Ravn, til Søndagsavisen.

Men selvom han mener, kommunerne er lige lovlig snedige i med deres institutionstypeomlæggelse, har han ikke tænkt sig at bede sit parti om at gribe ind.

"Vi har et kommunalt selvstyre, og det skal vi respektere. Så er det i stedet op til borgerne i de enkelte kommuner at holde politikerne op på de beslutninger, de foretager på takstområdet for pasning," siger han.

Landets absolut billigste pasning findes på Fanø. Her koster det 588 kroner om året at få et barn på 10-13 år passet i fritidsklub.

/ritzau

Forsiden lige nu