LIGE NU:

Brønderslev siger nej til pillemaskine

Som den første nordjyske kommune skrotter Brønderslev Kommune nu maskindosering af piller til ældre borgere på plejehjem. Kommunen forstår nemlig nye regler fra Sundhedsstyrelsen sådan at det er sygeplejersker der skal sørge for at pillerne havner rigtig

- Det får den konsekvens, at vi sætter flere ressourcer af til området. Jeg vil regne med, at det drejer sig om ekstra to sygeplejersker, helt sikkert er det dog, at det ikke får betydning for den service vores ældre borgere i dag får, siger formanden for socialudvalget i Brønderslev, Ole Jespersgaard (Soc.Dem.).

Brønderslev Kommune var blandt de første kommuner, som for fem år siden indførte maskindosering af medicin til ældre, der dagligt får medicin.
Pillemaskinen sørger groft sagt for at dosere de rigtige piller i pakker til hver enkelt borger, der er skrevet på hver pakke hvornår pillerne skal tages - og doseringen er helt i tråd med de lægelige anvisninger. Pillemaskinen sparer tid og penge for kommunerne.
Apoteker Preben Lundin fra Brønderslev Apotek kan da heller ikke forstå kommunens udmelding.
- Alle undersøgelser viser, at det er den mest sikre måde at få medicin på. Fejlprocenten er lav, og maskindoseringen blev netop indført på grundlag af at man ønskede en mere sikker metode, siger Preben Lundin.
Det er Sundhedsstyrelsens nye regler, der gør, at Brønderslev kommune nu sætter bremsen i over for pillerne fra maskinen.
Det handler nemlig om at kommunen har ansvaret for dokumentation for at alle piller havner de rigtige steder - og det arbejde vurderer politikerne i Brønderslev nu, at flere sygeplejersker skal påtage sig.
- Vi skal kunne dokumenterer hvilke piller, der bliver givet til hvilke personer, og det, mener vi, vi gør bedst og mest rigtigt efter Sundhedsstyrelsens retningslinjer ved i mange tilfælde at fravælge maskindoseringen og i stedet få sygeplejersker til at gøre det, siger Ole Jespersgaard.

Det er ikke alle, der i dag får den såkaldte maskineldosering som fremover skal have pillerne på en anden måde.
Det gælder kun personer, der bor på plejehjem i Brønderslev kommune og personer, som af den ene eller anden årsag både for maskineldoseret piller og piller doseret af sygeplejerske, som fremover må vinke farvel til medicinen pakket på maskine.

Brønderslevs udmelding om at vælge pillemaskinen fra - får nu blandt andet Sundhedsstyrelsen og Kommunernes Landsforening til at mødes for at drøfte de nye regler - for det er ikke meningen, at alle kommuner skal droppe pillemaskinerne.