Foto: Torben Lykke Larsen

Butikker må sige nej til kontanter om aftenen

For at forhindre røverier får butikker i udvalgte områder lov til at sige nej til kontanter efter klokken 20.

Pernille Beck glemmer aldrig den aften i februar, hvor hun blev overfaldet af en knivbevæbnet røver, der ville have kontanter her i spillehallen Cafe Pitstop i Aalborg. Selvom røveren blev overmandet på stedet, så betød overfaldet, at Pernille i en periode var bange for at tage på arbejde om aftenen.

- Jeg var bange for, at det skulle ske igen. Jeg vidste godt, at han var fanget, men jeg kunne jo ikke vide, om han havde nogle kammerater, der ville komme herind og gøre det igen, siger Pernille Beck, der arbejder i Cafe Pitstop.

For at undgå røverier som det Pernille Beck blev udsat for, har et flertal i folketinget vedtaget en ny betalingslov, der træder i kraft 1. januar. Alle butikker må fremover sige nej til at tage imod kontanter mellem 22 og 06. Derudover har Erhvervsministeriet udpeget de steder i landet, der er mest plaget af røverier, og her får butikkerne fremover lov til at sige nej til kontantbetaling allerede fra klokken 20. I Nordjylland er der 12 postnumre, hvor man ikke længere kan være sikker på at kunne købe en liter mælk med kontanter efter klokken 20.

Jeg tror ikke, man skal være den eneste spillehal, der ikke tager imod kontanter om aftenen, for så tror jeg, at kunderne flygter hen til de steder, hvor de kan få pengene ud.

Pernille Beck, medarbejder og røverioffer i Cafe Pitstop, Aalborg

9000 Aalborg er et af de røveriplagede postnumre. Derfor må Cafe Pitstop sige nej til kontanter efter klokken 20 fra første januar, men det har indehaveren af spillehallen ikke umiddelbart tænkt sig at indføre. Han mener, at det er altafgørende for spillerne, at de kan få deres gevinster i hånden kontant – også om aftenen.

- Hvis man tænker på personalets sikkerhed, så er det jo godt nok at droppe kontanter om aftenen, men hvis man tænker på forretningens omsætning, så ved jeg, at den vil falde drastisk, hvis det sker, siger Bøje Larsen, der er indehaver af Cafe Pitstop.

Selvom loven er lavet for at beskytte blandt andet Pernille Bech, så bakker hun sin arbejdsgiver op. Hun vil ikke helst ikke sige, at omsætningen kommer før hendes sikkerhed, men uden omsætning er der ingen løn til hende. Hun vil gerne være fri for at håndtere kontanter om aftenen, men så mener hun, at alle spillehaller tvinges til at have samme regler.

- Jeg tror ikke, man skal være den eneste spillehal, der ikke tager imod kontanter om aftenen, for så tror jeg, at kunderne flygter hen til de steder, hvor de kan få pengene ud, siger Pernille Beck.

En rundringning til supermarkedskæderne, som TV2 NORD har foretaget, viser, at det umiddelbart kun er COOP, der blandt andet står bag Fakta og Dagli’ Brugsen, der har tænkt sig droppe kontanterne om aftenen i enkelte butikker. Derudover vil flere 7-Eleven kiosker i hovedstaden gøre det samme.

Pernille Beck har stadig arret efter at en røver stak hende med kniv under et voldsomt røveri i Cafe Pitstop i februar. Foto: Torben Lykke Larsen

HK Handel er imod loven

I HK Handel er man modstander af den nye lov, og den nordjyske formand Kate Ziegler forstår ikke, at loven kun gælder i udvalgte postnumre.

- 9000 Aalborg er på listen. Det synes jeg er underligt, for så kan der være et andet postnummer, der er en mindre by ude på landet, hvor det er nemt at komme væk, hvor der er større risiko for et røveri. De er så ikke med, siger Kate Ziegler.

HK mener, at butikkerne skal lave flere løsninger, hvor kontanter bliver behandlet i et lukket system. Fagforeningen tror ikke, at et forbud mod kontanter om aftenen vil give mere sikkerhed.

- Hvis butikkerne indfører det her, så er det bare nogle andre ting røverne går efter. Så er det ikke kontanter men letomsættelige varer, de kommer og røver. Det går også ud over kasseassistenterne, siger Kate Ziegler.

Arret på halsen vil Pernille Beck bære rundt på for evigt. Arene på sjælen, siger hun, er væk. Hun er ikke længere bange for at arbejde om aftenen, men hun tror, der er en stor risiko for, at spillehallen bliver udsat for røveri igen.

- Jeg frygter, at det sker igen, for der er mange penge i omløb, siger Pernille Beck.

Nordjyske postnumre hvor butikker må afvise kontanter fra klokken 20 til 06.

 • 9000 Aalborg
 • 9220 Aalborg Øst
 • 9230 Svenstrup J
 • 9320 Hjallerup
 • 9382 Tylstrup
 • 9480 Løkken
 • 9575 Terndrup
 • 9640 Farsø
 • 9670 Løgstør
 • 9750 Østervrå
 • 9760 Vrå
 • 9990 Skagen