Foto: Ivan Bitsch

Cigaretterne bliver dyrere

Det bliver dyrt for rygerne hvis rød blok vinder valget. En 20 styks pakning vil umiddelbart stige med 10 kroner til knap 50 kroner.

20 almindelige cigaretter koster i dag 38 kroner i butikkerne, men efter valget vil de koste 48 kroner. Ifølge den røde blok vil den nye tobaksafgift indbringe omkring 2 milliarder kroner som skal bruges til bl.a. en ekstra indsats mod kræft. De blå er imod afgiften.

- Vi har lige haft en afgiftsstigning, og vi har lagt os på et niveau, så vi ikke får en øget grænsehandel. Det er det, der er det afgørende for os, siger folketingskandidat Birgitte Josefsen fra Venstre til TV2/NORD.

Den store afgiftsstigning på en gang er helt bevist. Rygerne skal have et chok så de holder op.

- Alle undersøgelser viser at det er en høj prisstigning - altså en chok effekt - der gør udslaget. Det er ikke nok at hæve afgiften med en krone om året, siger folketingskandidat Karl Bornhøft fra SF til TV2/NORD.

Men selv om den nye afgift vil skæppe godt i statskassen er der ifølge rød blok stadig langt vej endnu, før tobaksafgiften er en god forretning.

- Nogle kloge folk har sagt til mig at, hvis en pakke cigaretter skal koste det som det koster samfundet at reparerer på de sygdomme som skyldes tobaksrygning, så skulle en pakke cigaretter koste mellem kr. 260,- og kr. 280,-, siger folketingskandidat Flemming Møller Mortensen fra Socialdemokratiet til TV2/NORD.