LIGE NU:

Corona-nedlukning har gjort sagsbunkerne i retten endnu større

Det nordjyske folketingsmedlem Preben Bang Henriksen mener, at de danske domstole bør holde åbent både aften, weekend og i ferie for at nå i bund.

Fra på mandag åbner de danske domstole, og her møder personalet ind til store sagsbunker – endnu større end de var i forvejen.

Allerede inden Danmark og de danske domstole lukkede ned var bunken af sager i forvejen stor, og det betød blandt andet strafnedsættelse til dømte i en række sager, fordi sagsbehandlingstiden trak i langdrag.

Derfor mener det nordjyske folketingsmedlem og formand for Folketingets Retsudvalg, Preben Bang Henriksen (V), at aften-, weekend- og feriearbejde er en uundgåelighed.

- Enhver advokat kan bekræfte, at domstolssystemet før corona-krisen var ekstremt presset.  VVV-sager (vold-, voldtægts- og våbensager, red.) var prioriteret, men det betød samtidig i sagens natur en udskydelse af alle andre sager - eksempelvis almindelige straffesager, sager mellem virksomheder, sager mellem borgere, ægteskabssager og så videre, forklarer Preben Bang Henriksen.

Ifølge ham er bunken af sager i løbet af de fem ugers nedlukning vokset med ca. 20.000 sager, og det vil derfor skabe stor travlhed fra på mandag, når domstolene igen åbner.

- Så sagsbunkerne er ikke blot af samme højde, som før krisen, de er desværre blevet væsentlig større. Det er et meget alvorligt problem for et retssamfund, ikke bare for borgerne generelt, men i særdeleshed for de personer, der har en sag hængende over hovedet i flere år.