Cykelhjelme bliver mere almindelige: Stadig flere spænder hjelmen

Andelen af cyklister, som bruger cykelhjelm, stiger fortsat, viser den nyeste cykelhjelmstælling fra Rådet for Sikker Trafik.

Cykelhjelme er blevet en mere og mere almindelig genstand for danske cyklister.

Der var en gang, hvor cykelhjelme var kiksede og grimme, men den tid ser nu ud til at høre fortiden til.

Den nyeste cykelhjelmstælling fra Rådet for Sikker Trafik viser, at i gennemsnit burger 42 procent af de danske cyklister cykelhjelm.

I løbet af efteråret har Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og landets kommuner talt cykelhjelmsbrugen blandt knap 12.000 cyklister på byveje og skoleveje i 25 byer i Danmark.

I 2004 gennemførte man den første cykelhjelmstælling, og dengang var det kun seks procent af cyklisterne, der kørte med cykelhjelm.

- Hjelmen spiller en afgørende rolle for at undgå de alvorlige hovedskader. Derfor er det glædeligt, at stadig flere tager hjelmen på, når de skal cykle, siger Jesper Hemmingsen, dokumentationskonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

Gælder både for større og mindre byer

Rådet for Sikker Trafik har været hele landet rundt for at tælle cykelhjelmbrugere. De har både været i mindre byer og større byer.

- Hjelmbrugen er næsten den samme uanset bystørrelse. Brugen af cykelhjelm ligger meget stabilt på mellem 41 og 43 procent uanset størrelsen på byerne, siger Jesper Hemmingsen.

Flere unge bruger cykelhjelm

Ved de tidligere års tællinger har det været børnene, som har været de bedste til at trække cykelhjelmen på hovedet og i år er heller ingen undtagelse. Børn under er 11 år er klart dem, der bruger cykelhjelmen mest, mens de unge i alderen 16-25 år er dem, der bruger cykelhjelm mindst.

Selvom de unge halter efter, så er andelen af unge, der bruger cykelhjelm, endnu engang steget. År for år er der flere og flere unge, der dropper tanken om, at cykelhjelmen er kikset og spænder de livreddende hjelme på hovedet.

- Selv om vi har set flere unge spænde hjelmen, så skal vi have endnu flere teenagere og deres forældre til at køre med hjelm. Vi er ikke i mål endnu, men det går generelt den rigtige vej, siger Jesper Hemmingsen fra Rådet for Sikker Trafik.

For de 11- til 15-årige er det nu 63 procent, der bruger cykelhjelm mod 53 procent sidste år. For de 16- til 25-årige er det 30 procent, der bruger cykelhjelm, som er fem procentpoint mere end sidste år.

Ser man på kønsfordelingen, så er kvinders hjelmbrug højere end mænds. Mens 44 procent af kvinderne i gennemsnit bruger cykelhjelm, så er tallet 39 procent for mændene.


Seneste nyt

fra Nordjylland