Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Cykelhjelme bliver mere almindelige: Stadig flere spænder hjelmen

Foto: Ib William Christensen

Andelen af cyklister, som bruger cykelhjelm, stiger fortsat, viser den nyeste cykelhjelmstælling fra Rådet for Sikker Trafik.

Cykelhjelme er blevet en mere og mere almindelig genstand for danske cyklister.

Der var en gang, hvor cykelhjelme var kiksede og grimme, men den tid ser nu ud til at høre fortiden til.

Den nyeste cykelhjelmstælling fra Rådet for Sikker Trafik viser, at i gennemsnit burger 42 procent af de danske cyklister cykelhjelm.

I løbet af efteråret har Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og landets kommuner talt cykelhjelmsbrugen blandt knap 12.000 cyklister på byveje og skoleveje i 25 byer i Danmark.

I 2004 gennemførte man den første cykelhjelmstælling, og dengang var det kun seks procent af cyklisterne, der kørte med cykelhjelm.

- Hjelmen spiller en afgørende rolle for at undgå de alvorlige hovedskader. Derfor er det glædeligt, at stadig flere tager hjelmen på, når de skal cykle, siger Jesper Hemmingsen, dokumentationskonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

Gælder både for større og mindre byer

Rådet for Sikker Trafik har været hele landet rundt for at tælle cykelhjelmbrugere. De har både været i mindre byer og større byer.

- Hjelmbrugen er næsten den samme uanset bystørrelse. Brugen af cykelhjelm ligger meget stabilt på mellem 41 og 43 procent uanset størrelsen på byerne, siger Jesper Hemmingsen.

Flere unge bruger cykelhjelm

Ved de tidligere års tællinger har det været børnene, som har været de bedste til at trække cykelhjelmen på hovedet og i år er heller ingen undtagelse. Børn under er 11 år er klart dem, der bruger cykelhjelmen mest, mens de unge i alderen 16-25 år er dem, der bruger cykelhjelm mindst.

Selvom de unge halter efter, så er andelen af unge, der bruger cykelhjelm, endnu engang steget. År for år er der flere og flere unge, der dropper tanken om, at cykelhjelmen er kikset og spænder de livreddende hjelme på hovedet.

- Selv om vi har set flere unge spænde hjelmen, så skal vi have endnu flere teenagere og deres forældre til at køre med hjelm. Vi er ikke i mål endnu, men det går generelt den rigtige vej, siger Jesper Hemmingsen fra Rådet for Sikker Trafik.

For de 11- til 15-årige er det nu 63 procent, der bruger cykelhjelm mod 53 procent sidste år. For de 16- til 25-årige er det 30 procent, der bruger cykelhjelm, som er fem procentpoint mere end sidste år.

Ser man på kønsfordelingen, så er kvinders hjelmbrug højere end mænds. Mens 44 procent af kvinderne i gennemsnit bruger cykelhjelm, så er tallet 39 procent for mændene.


33-årig forsøgte at snyde politiet i fart-sag

Det er uvist før sagens start, hvor stor hastighedsovertrædelsen var

En 33-årig mand forsøgte sammen med en bekendt at bage rævekager til politiet. Det skete i forbindelse med, at den 33-årige vred håndtaget på en motorcykel, men gerne ville have en bekendt til at tage skraldet for det.

Sagen startede præcis klokken 18.21 19. april 2023 på Kærvej i Kongerslev. Her vred den 33-årige lidt for ivrigt i gashåndtaget på en motorcykel med det resultat, at fartfælden klappede, da den 33-årige blev blitzet af en ATK-vogn.

Efterfølgende forsøgte den 33-årige over for politiet at give indtryk af, at det var en anden, der havde kørt motorcyklen. Den anden mand var ovenikøbet indforstået med at forsøge at tage skylden for hastighedsovertrædelsen.

Komplottet blev imidlertid afsløret, og nu er den 33-årige på vej i Retten i Aalborg med sigtelser om falsk anklage hængende over hovedet.

Det fremgår af sagens oplysninger, at manden har tænkt sig at tilstå. Manden, der forsøgte at tage skraldet for den 33-årige, ender også i retten, men skal have sin sag behandlet for sig.

Det er uvist før sagens start, hvor stor hastighedsovertrædelsen var, og hvorfor det var vigtigt for den 33-årige at slippe for konsekvenserne.

Foromtale af retssag

Denne artikel er en foromtale af en retssag. Det betyder, at artiklen er skrevet ud fra retssagens anklageskrift.

Den eller de tiltalte, der er nævnt i artiklen, er ikke dømt. Hvis man er tiltalt i en retssag, så har anklagemyndigheden vurderet den sag, politiet har arbejdet på og besluttet at rejse tiltale i retten.


Alle tre varetægtsfængslet - dog ikke for drab

Foto: Per Frank Paulsen

Alle tre nægtede sig skyldig i kendelsen.

Kort før klokken 5 søndag morgen døde en 29-årig mand som følge af flere knivstik.

Klokken 7.15 og 8 blev to personer anholdt, mens to andre blev fanget i Brovst ved 13-tiden.

Alle fire personer, mener politiet, har forbindelse til overfaldet på den 29-årige, men blot tre af dem blev sigtet for manddrab ved Retten i Aalborg søndag aften.

Alle tre endte med at blive varetægtsfængslet i fire uger. Her er der tale om en 45-årig mand, en 32-årig mand og en 24-årig kvinde.

Det oplyser anklager hos Nordjyllands Politi Malene Lund Andersen.

- Dommeren fandt dog ikke, at der var begrundet mistanke for manddrab. De blev alle tre i stedet varetægtsfængslet for begrundet mistanke for grov vold med døden til følge, forklarer anklageren.

I anklageskriftet lyder sigtelsen mod de tre personer blandt andet, at de i forening dræbte den 29-årige mand, og at de tildelte ham slag mod krop og hoved, og at de lavede flere knivstik på bryst og ryggen af ham.

To accepterede kendelsen

Alle tre personer nægtede sig skyldig i sigtelsen mod dem, fortæller anklageren.

- To af dem har valgt ikke at kære varetægtsfængslingen, mens den sidste har udbedt sig betænkningstid i forbindelse med det, siger Malene Lund Andersen.

Den 29-årige mand døde Vestergade i Fjerritslev, hvor politiet modtog anmeldelsen klokken 04.52 søndag og dagen igennem har været massivt til stede. Både af hensyn til efterforskningen, men også for at bringe tryghed til borgerne i byen.

Det har dog været sparsomt med oplysninger fra politiet om et motiv, eller hvilken relation den 29-årige og de sigtede har til hinanden - udover at det er sket i et lukket, kriminelt miljø i Fjerritslev. Det er den hypotese, Nordjyllands Politi arbejder ud fra.

Dermed udelukker politiet også, at sagen har relation til den bandekonflikt, som har fundet sted i Aalborg i de seneste måneder.

På nuværende tidspunkt kan hverken anklager Malene Lund Andersen eller politiet fortælle mere. Det sker på baggrund af efterforskningshensyn, som også gjorde, at dommeren til grundlovsforhøret valgte at lukke dørene. Derfor kan medierne heller ikke berette om, hvad der skete inde ved grundlovsforhøret.

Du kan læse mere om sagen herunder i livebloggen:


Pudel tæt på at blive helt: AaB smed føring og brændte straffespark

Foto: Henning Bagger (Ritzau Scanpix)

Det var tæt på, at AaB kunne lune sig på tre point i efterårskulden.

Det var et jubelbrøl af dimensioner, der kom fra AaB-fansene, da Bjarne Pudel headede AaB i front med blot ti minutter igen.

Så troede man, at AaB fik hævn for sidste kamp mod Vejle, som endte 2-2, men sådan gik det ikke.

Føringen holdt nemlig ikke mod bundproppen søndag aften, da Vejle fik udlignet til 3-3 i en særdeles dramatisk kamp. Et brændt straffespark fra Oliver Ross endte også med at blive afgørende.

Vejle pressede hårdt

Begyndelsen af kampen var en hektisk affære, hvor Vejle pressede AaB hårdt i opspillet, men det tog tid, før chancerne for mål kom.

Efter 17 minutter skød den tidligere AaB-spiller Anders K. Jakobsen en kanonkugle på overliggeren, men det forblev lige ved og næsten for sydjyderne.

Men otte minutter var den gal igen i AaB-forsvaret.

Lars Kramer missede en tackling midt på banen, og det udnyttede Dimitrios Emmanouilidis - for AaB-keeper Vincent Muller stod langt ude af målet. Derfor sendte Vejle-spilleren den nemt ind i AaB-målet i et effektivt kontraangreb.

AaB-spillerne fik sig dog samlet op på trods af et hårdt Vejle-pres, og efter 40 minutter fik Oliver Ross den ultimative mulighed for udligning, da AaB fik tilkendt et straffespark.

Det var desværre for ham et forkølet forsøg midt i målet, og han missede derfor den store chance.

Anderledes anden halvleg

Kort efter pausen fik AaB igen et straffespark i sin retning, og det blev anfører Mathias Jørgensen, der steppede op. Den mulighed missede han ikke, og så var der udlignet.

De gode minutter stoppede ikke for AaB, for John Iredale fik nemlig scoret for anden kamp i streg. Bolden blev ikke sendt væk af Vejle-forsvaret, og så kunne australieren sende AaB i front.

Træerne voksede ikke ind i himlen for AaB, som fem minutter efter smed føringen igen. På et hjørnespark fik Damian van Bruggen sendt bolden op i det lange hjørne.

Efter udligningen fra Vejle fik AaB flere gode chancer, da både Mathias Jørgensen og Lars Kramer er tæt på at sende aalborgenserne i front.

Få minutter senere sendte Mylian Jimenez bolden ind i feltet på et frispark, hvor Bjarne Pudel kom først på den og sendte den i nettet. Selv ikke et VAR-tjek kunne stoppede den tidligere Dortmund-spiller fra at score sit første mål for klubben til 3-2.

Det skulle desværre ikke blive kampen sidste mål.

Musa Juwara gik ind i banen fra højre side og drejede langt ud fra siden bolden bag Vincent Müller.

Det blev sidste mål, og dermed satte AaB kun et point ind på kontoen i mod bundproppen i Superligaen.

AaB forbliver på niendepladsen og har nu 15 point efter 14 kampe.


29-årig blev dræbt af knivstik: Her er, hvad vi ved, og hvad vi mangler svar på

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Få overblikket over drabet på den 29-årige mand.

En 29-årig mand blev søndag nat/morgen dræbt på Vestergade i Fjerritslev efter flere knivstik.

Her er fire personer blevet anholdt, og tre af dem skal i grundlovsforhør.

TV2 Nord har samlet, hvad vi ved, og hvad der stadig mangler svar på.

Du kan også læse livebloggen om sagen herunder:

Hvad vi ved

  • To personer blev anholdt omkring klokken 7.15 og klokken 8 i Fjerritslev, hvor de blev ført væk af politiet.

  • De sidste to mistænkte blev anholdt ved 13-tiden i Brovst.

  • Drabet skete på Vestergade i Fjerritslev, men der har været afspærringer i meget af byen dagen igennem. Her har politiets efterforskning været i gang, og der kom teknikere helt fra København.

  • Politiet oplyser, at de ikke mistænker, at drabet har relation til den verserende bandekonflikt i Aalborg.

  • Derimod er en hypotese fra politiet, at det er sket i et lukket, kriminelt miljø i Fjerritslev.

  • Tre af personerne blev fremstillet i grundlovsforhør søndag aften, hvor de blev sigtet for manddrab, slag og spark mod hoved og krop, samt knivstik i bryst og ryg . Der er tale om to mænd på henholdsvis 32- og 45 år og en 24-årig kvinde.

  • Alle tre nægtede sig skyldig i manddrab.

  • De tre personer blev alle varetægtsfængslet i fire uger, men det var ikke for manddrab. Det var derimod for begrundet mistanke om grov vold med døden til følge.

  • To af personerne valgte ikke at kære kendelsen, mens den sidste udbad sig betænkningstid i forhold til at kære kendelsen.

Hvad vi ikke ved

  • Der er intet meldt ud om motivet endnu, ligesom der ikke er meldt ud, hvad der skete, som førte til, at den 29-årige mand mistede livet.

  • De enkelte personers rolle i forbindelse med drabet er ukendt.

  • Det er "blot" tre af de anholdte personer, som fremstilles i grundlovsforhør, og politiet er stadig ved at klarlægge, hvad den sidste persons rolle er.


Familievirksomhed har drøntravlt med at sælge nissepis

Et fælles ønske om at gå glad på arbejde fik Lise og Ib Klausen fra Farsø til at prøve kræfter med julesnapsen.

Det er ikke mange år siden, Lise Klausen arbejdede som pædagog og hendes mand, Ib, som slagter, men i dag har de sammen åbnet deres eget firma.

- Vi trængte til at prøve noget nyt, siger Lise Klausen.

Spice By Spice hedder virksomheden, som i dag er mere end fem år gammel. De driver den blandt andet sammen med deres datter, Cecilie, men hun er langt fra det eneste medlem af familien, der bruger sin hverdag i virksomheden med de finurlige produkter.

- Så har vi jo også famse ansat, som altid er så sød til at kigge forbi, fortæller Lise Klausen.

Se hele indslaget her:

Der er fart på nissepisset

Familiemedlemmerne hjælper både med det visuelle udtryk- og pakningen og salg af produkterne.

- Det er fuldstændigt uundværligt. 70 procent af vores omsætning sker jo lige nu, så de er helt vildt vigtige for os, lyder det fra Lise Klausen.

De populære produkter som Nisse-pis og Kisse-mis delte også familievandende til at starte med. De var bange for, at det ville skræmme folk væk.

- Vi stod faktisk på Frederiksberg og forsøgte at uddele smagsprøver. Der var en ældre mand, der sagde, at navnet var helt forkert, fortæller Lise Klausen og fortsætter:

- Men så blev jeg prikket på skulderen af en anden mand, der hørte det, som bare gav mig tommelfinger op, griner hun.

Der var ikke mange reoler, da Ib og Lise Klausen startede firmaet, Spice by Spice. Foto: Cecilie Klausen

Farmor er med

Opskriften på Nissepis betyder også noget ganske særligt for hele familien Klausen.

- Det er jo farmors gamle opskrift, som vi bruger i flaskerne, fortæller Lise Klausen.

Den opskrift har i skrivende stund været medhjælper til, at en hel familie nu kan sætte sig sammen om julebordet og skåle i deres helt egen julesnaps.

- Nissepis, nissepis, nissepis, griner Lise Klausen.