Seneste nyt:

Cykelmangel: Et halvt til et helt års ventetid på en ny cykel

Cykelhandlere er næsten desperate. De kan ikke skaffe nye cykler og reservedele til kundene.

Hvis du vil købe en ny cykel, og den ikke står lige foran dig i forretningen, kan du godt finde den helt store tålmodighed frem fra gemmerne. I øjeblikke er det nemlig ikke usædvanligt med et halvt eller et helt års ventetid på nye cykler. Det gælder især mountainbikes, men der er problemer med alle cykeltyper, lyder det fra en række cykelhandlere, TV2 Nord har talt med.

Ejer af Vendelbo Cykler i Hjørring Jens Peter Palmblad er næsten desperat.

- De er noget farligt noget det her. Vi er ved at have nået et punkt, hvor jeg bliver nervøs for min virksomhed, for min omsætning kan snart komme så langt ned, at det bliver svært holde forretningen kørende, siger han.

Mange cykelhandlere har kun de cykler tilbage, er står i butikken og måske i et mindre lager, der ikke række langt, lyder det fra Jens Peter Palmblad.

- Og vi kan jo ikke leve af at sælge en cykelhjelm en gang imellem, siger han.

Det er eftervirkninger af Corona-krisen, der har ramt cykelhandlerne. Fabrikkerne i Asien, der producerer cykler og reservedele, er langt bagud i ordrebøgerne efter lang tids nedlukning. Samtidig har efterspørgslen under og efter den danske nedlukning været rekordhøj, fortæller Jens Peter Palmblad.

- Vi har jo rendt rundt med armene over hovedet med kanonsalg i et års tid, for folk skulle jo lave noget andet, når motionscentrene var lukkede. Men nu har vi solgt så meget, at leverandørerne ikke følge med mere, siger han.

Gælder også reservedele

Og det er ikke bare de færdige cykler, det gælder. Det står også sløjt til med reservedelene.

- Vi er efterhånden så pressede, at jeg skal til at overveje, hver gang en kunde spørger efter en reservedel, om jeg skal sælge den. Eller jeg skal bruge den selv til en reparation, for så får jeg arbejdslønnen med i omsætningen, siger Jens Peter Palmblad.

Indtil videre er der ikke udsigt til, hvornår de bliver bedre, erkender cykelhandleren fra Hjørring.

- Vi sidder lidt i en umulig situation, for de kan jo ikke bare bygge nye fabrikker. Det tager tid, og om et par år er efterspørgslen jo sikkert normaliseret, og så vil der ikke være brug for dem, siger han.

Jens Peter Palmblad og de øvrige cykelhandlere, TV2 Nord har talt med, frygter de kan gå i hvert fald et års tid, før cykelproducenterne kan følge med.