Foto: Jesper Bo Winther.

Foto: Jesper Bo Winther.

Foto: Jesper Bo Winther.

1 af 3

Danmarkspremiere i Nordjylland: Græs bliver til gas

Nu bliver grønne enge til grøn gas i Vaarst. Naturstyrelsen præsenterer nemlig deres nye maskine, der høster græs, så det kan blive til biogas.

100.000 hektar enge kan høstes med den spritnye danskproduceret enghøster, og det kan med biogas give grøn varme til næsten 100.000 husstande.

Danmarks frodige grønne enge kan faktisk blive for grønne. Bliver der for meget af dem, kan det true vandmiljø, dyr og planters leveområder. 

Derfor har Naturstyrelsen taget den nye enghøster i brug ved Lindenborg Å på enge ved Vaarst sydøst for Aalborg. Den skal  høste græs fra enge og ådale, så det kan udnyttes og blive til biogas.

- Der arbejdes i hele landet for at finde de bedste og billigste bud på Danmarks grønne energi i fremtiden. Men det handler ikke altid om at grave en masse nye rør i jorden, men simpelthen om at blive bedre til at udnytte de ressourcer, vi allerede har. Det er brugen af enggræs i biogasproduktion et strålende eksempel på, siger Naturstyrelsen i en pressemeddelelse.

Det våde enggræs sendes til biogasanlægget Nature Energy Vaarst, hvor det får ny værdi som grøn biogas i naturgasnettet. Høsten kan sammen med biogasproduktionen sikre bæredygtighed og balance for både enge og energi.