Danmarksrekord i børn udenfor ægteskab
Den nye udgave af Sæbybogen er på gaden og heri kan man læse, at Vendsyssel i 17 og 1800 tallet havde en noget usædvanlig Danmarksrekord. Det var den landsdel, hvor der blev født flest børn udenfor ægteskab.
Det er arkivleder Jørgen Peder Clausager fra Fredericia, der har gravet de usædvanlige tal frem fra gemmerne.
De viser, at Vendsyssel i årene fra 1725 til 1813 konstant ligger i toppen, når det drejer sig om antallet af uægte børn. En af forklaringerne kan være, at de unge mennesker i Nordjylland tjente på de store herregårde frem for mindre hushold.
-Der har været en større kontrol med tjenestefolkene fra husbond og madmors side. De sad måske sammen med dem om aftenen i stuen, hvorimod de store folkehold på herregårdene har haft større frihed. Der har ikke været noget opsyn med dem fra husbond side, så de har muntret sig, siger arkivleder Jørgen Peder Clausager til TV2/NORD.
Tallene viser, at omkring år 1800 blev hvert tiende barn i Vendsyssel født udenfor ægteskab. Det toppende med det daværende Ulsted sogn, hvor næsten hvert 4. barn mellem 1875 og til 1880 var uægte.
Kirken skælder ud på de unge mennesker, som kom i ulykke ,fordi det var i strid med moralen, men også fordi det i mange tilfælde gik ud over børnene. Sulten var en ikke ukendt gæst i de små hjem, og her havde de børn som havde både en mor og en far mere at stå imod med.
-Børnedødeligheden var generelt meget høj dengang, men den var endnu højere for børn, der var født udenfor ægteskab, siger arkivleder Jørgen Peder Clausager til TV2/NORD.
Tiden ændrer sig radikalt til det bedre i 18 og 1900 tallet. I bogen fortælles om den lille Christen Bang, der i 1799 blev født udenfor ægteskab i Sæby. Han blev sat i pleje, men døde kort tid inden han fyldte 2 år.
90 år senere blev der født en anden dreng udenfor ægteskab i Sæby, som hed Jørgen Jensen. Han fik realeksamen og kom på universitetet i København og havnende senere som præsident for Københavns byret.
-Det er et eksempel på, at hvor den lille Christen Bang omkring år 1800 bukker under for en sygdomsepidemi, så har vi her en knægt 100 år senere der gør en smuk karriere og ender på samfundets top, slutter arkivleder Jørgen Peder Clausager til TV2/NORD.
I samtiden kom Fyn ind på en andenplads efter Vendsyssel, når det handler om børn født udenfor ægteskab, men her har pigerne jo som bekendt også altid sagt at "natten er vor egen".