David flyttede på mandecenter: Fik nok, da konen lod sit raseri gå ud over børnene

19.000 mænd i Danmark udsættes årligt for vold af deres partner. David er en af dem, og på mandecentret i Aalborg fik han hjælp.

Se ”Når mænd får tæv” nederst i artiklen eller på TV2 Nord Salto mandag 14. november klokken 19.50.

Det begyndte egentlig godt, da David mødte sin kone, og de blev forelskede i hinanden. Men da de fandt ud af, at de ventede et barn, begyndte forholdet stille og roligt at ændre karakter.

David blev holdt væk fra sine venner. Konen tjekkede, hvad han brugte sine penge på. Og en dag, under et skænderi, slog hun ham for første gang.

David er ikke hans rigtige navn, men redaktionen er bekendt med hans identitet.
David er ikke hans rigtige navn, men redaktionen er bekendt med hans identitet.

- I begyndelsen tænkte jeg ikke meget over det, for der er udfordringer i alle parforhold. Jeg prøvede at fokusere på de gode tider, siger David, der ønsker at være anonym af frygt for konsekvenserne ved at stille sig frem.

Truede med kokkekniv

Volden blev en hyppigere og hyppigere gæst i hjemmet, og David oplevede jævnligt at blive slået, kradset og bidt.

En dag under et skænderi eskalerede det, og han befandt sig pludselig i en skræmmende situation.

- Hun gik ud i køkkenet, tog en kokkekniv og viftede mod mig og sagde, at hun ville angribe mig. Jeg tænkte: ”Hvad fuck gør jeg her?” Jeg tog en køkkenstol op foran mig, så jeg kunne holde hende på afstand, siger han.

Det lykkedes David at få afvæbnet sin kone. Og så fortsatte forholdet og hverdagen.

Underretninger om vold mod børnene

For David var det vigtigste, at børnene havde det godt – og så kunne han godt tåle selv at stå model til meget. 

Men da der begyndte at komme underretninger om mistrivsel hos børnene, der var henholdsvis et og tre år gamle, indså han, at han måtte gøre noget.

- Der kom underretninger om, at hun behandlede børnene dårligt. At hun råbte og skreg af dem, når de var ude og handle, siger David.

David og børnene boede på Mandecentret i omkring tre måneder.
David og børnene boede på Mandecentret i omkring tre måneder.

Mens nogle af underretningerne var anonyme, var der også underretninger fra navngivne personer i Davids vennekreds med alvorlige beskyldninger.

- Der stod i nogle af underretningerne, at man havde set, at børnene blev slået, siger han.

Den melding fik kommunen til at reagere. Sammen med David blev de enige om, at han og børnene skulle flytte på mandecenter.

Føler sig dumme

Rikke Underbjerg er forstander på Mandecentret i Aalborg, hvor de arbejder med syv former for vold: fysisk, psykisk, seksuel, økonomisk, materiel og digital vold samt stalking.

På Mandecentret oplever de primært, at mænd udsættes for psykisk vold, der i nogle tilfælde bliver til fysisk vold.

- Det kan udvikle sig fra små kommentarer til, hvad man må og ikke må. Hvad for noget tøj, man skal have på, hvordan man ser ud, og hvad man gør. Nogle gange ser vi desværre, at det kan gå fra psykisk vold til små dask, lussinger, bid og kradsen, siger Rikke Underbjerg.

Rikke Underbjerg er forstander på Mandecentret i Aalborg.
Rikke Underbjerg er forstander på Mandecentret i Aalborg.

Det kan måske virke uforståeligt, hvorfor man som David bliver i et parforhold med vold. Men er man i et dysfunktionelt forhold, kan det være svært at bryde ud af det – blandt andet fordi volden ofte udvikler sig langsomt over en periode.

Noget, en del mænd først rigtigt opdager bagefter.

- Det giver dem en ked-af-det-hed og en følelse af, at de har været rigtig dumme, at de ikke har gjort noget, siger Rikke Underbjerg.

En lysere tilværelse

David boede på Mandecentret i tre måneder. I noget af tiden boede børnene der også, men efter råd fra Mandecentret blev de frivilligt anbragt hos en plejefamilie i en periode.

quote Jeg tænkte: ”Hvad fuck gør jeg her?”

David

David har nu fuld forældremyndighed over børnene, der i dag er et og fire år gamle, mens moren har overvåget samvær i 45 minutter en gang om måneden.

Selvom det har været en hård kamp, begynder tilværelsen at se lysere ud.

- Jeg er et bedre sted, end jeg var for tre år siden. Jeg er blevet mere ansvarsfuld over for børnene og over for mig selv, siger han.

Se dokumentaren ”Når mænd får tæv” her – eller se med på TV2 Nord Salto mandag 14. november klokken 19.50.


Seneste nyt

fra Nordjylland