Først var det ydmygelser – og så en dag stak konen Preben med en kniv

Små kommentarer udviklede sig og blev med tiden til fysisk og økonomisk vold. Til sidst flyttede Preben ind på Mandecentret i Aalborg.

Se ”Når mænd får tæv” nederst i artiklen – eller mandag klokken 19.50 på TV2 Nord Salto.

Det begyndte egentlig i det små. Kommentarer fra Prebens kone om, at han satte sit hår forkert. Ikke børstede sine tænder godt nok. Spiste forkert.

Hjemmet var heller ikke længere i orden. Først skulle møblerne skiftes. Så var det lamperne. Og til sidst blev hele hjemmet renoveret.

- Det var hende, der bestemte, hvordan tingene skulle være. Jeg tænkte: ”Hvis hun får ret, så får jeg fred”. Men så blev det mere og mere, siger Preben, der ønsker at være anonym, fordi han frygter konsekvenserne ved at stå frem.

Det er otte år siden, Preben mødte sin kone på en forretningsrejse.
Det er otte år siden, Preben mødte sin kone på en forretningsrejse.

Preben er et opdigtet navn, men redaktionen er bekendt med hans identitet.

Anklager om utroskab

Preben er en af cirka 19.000 mænd, der hvert år udsættes for vold af deres kvindelige partner.

Han mødte sin kone, da han i en periode boede og arbejdede i udlandet. Kulturforskellen viste sig sidenhen at skabe problemer, fordi hun mente, at Preben skulle forsøge hendes familie.

Mandecentret i Aalborg tilbyder hjælp og husly til folk som Preben.
Mandecentret i Aalborg tilbyder hjælp og husly til folk som Preben.

Det resulterede blandt andet i, at konen på fire dage brugte 35.000 kroner på Prebens dankort.

I det hele taget ville Prebens kone kontrollere hans adfærd. Hun var overbevist om, at Preben var hende utro, og hun anklagede ham for at gå til prostituerede og fik ham til at blive testet for kønssygdomme.

Seksuel vold

Hele tiden skulle Preben veje sine ord og sin adfærd, og var konen utilfreds, blev han straffet med stilhed.

- Jeg synes, at det er mærkeligt, at man skal have en uenighed om, om frikadellerne er stegt for meget eller for lidt, og så snakker man ikke sammen i en uge, siger Preben.

Der er plads til børnene på Mandecentret.
Der er plads til børnene på Mandecentret.

Også når det gjaldt sex blev Preben udsat for ydmygelser. Konen kunne finde på at slå ham med en baghånd i skridtet og sige: ”Kan du noget i dag, eller skal jeg ud og finde en anden?”

- Til sidst havde vi intet sexliv på grund af den måde, jeg blev ydmyget, siger Preben.

Skar i armen med kniv

En aften i december 2021 gik det helt galt. Preben og konen havde endnu en uoverensstemmelse, der pludselig eskalerede.

- I afmagt tog hun en kniv og skar mig i armen, fortæller Preben.

Politiet og Prebens forældre kom, og der blev optaget rapport. Men Preben valgte ikke at gå videre med sagen. I stedet blev det dysset ned.

På et tidspunkt blev det hele alligevel for meget for Preben, der tog kontakt til Mandecentret i Aalborg.

Flyttede på mandecenter

På Mandecentret hjælper de mænd, der pludselig ikke længere kan bo i deres bolig, fordi de er udsat for parbrud, skilsmisse eller partnervold.

quote Jeg tænkte: ”Hvis hun får ret, så får jeg fred”

Preben

Preben tog ikke kun kontakt til Mandecentret for sin egen skyld. Han gjorde det også for parrets seksårige datters skyld, og kort efter flyttede han og datteren ind på centret. Her var de i et par uger.

- De lyttede og fortalte, hvad der var rigtigt og forkert i situationen. De kiggede enormt meget på barnet og fik i løbet af få dage sørget for samvær med min kone på Mandecentret, siger Preben.

Når mænd får tæv

På Mandecentret hører de jævnligt om, hvordan mændene er blevet længe i en usund relation.

- De mænd med børn, der kommer, har haft en drøm om en familie, og har en sorg over, at de ikke kan give børnene det, de ønskede. Nogle gange er det også derfor, at de bliver i forholdet – fordi de håber, at de kan fikse det, siger Rikke Underbjerg, der er forstander på Mandecentret.

Kamp om datter

Preben indgav skilsmissebegæring, men hans kone modsatte sig, og så begyndte kampen om datteren. Konen lavede underretninger med beskyldninger om, at Preben bankede datteren, og at han desuden var alkoholiker.

- Det var som om, der blev sat en skydeskive på ryggen af mig, siger Preben.

Han er ikke alene om at opleve, at der fyger beskyldninger i luften i kampen om børnene. Det fortæller Christina Uggerby, der er advokat ved HjulmandKaptain.

- Man har pludselig en modspiller, og nogle gange kan den anden part finde på at rejse bekymring om, om der er alkohol eller stoffer på banen - bare for at skabe støj på linjen, siger hun.

Tandbørsten er der stadig

Preben og hans kone har i dag delt forældremyndighed og en 10/4-ordning, hvor datteren bor 10 dage hos sin far og fire dage hos sin mor. Hans store frygt er, at moren en dag kidnapper datteren og tager hende med til udlandet.

quote Det var som om, der blev sat en skydeskive på ryggen af mig

Preben

De er endnu ikke blevet skilt, og i hjemmet hos Preben ligner det, at hun stadig bor der.

- Hendes tandbørste står der, og hendes kryds og tværs ligger på bordet, hvor hun efterlod den. Et eller andet sted har jeg ikke forstået, hvad der er sket, siger Preben.

INDSLAG - HUSK AT OMDØBE.00_18_07_21.Still003

På Mandecentret genkender de, hvor svært det kan være at acceptere og forstå det, når man bryder ud af et forhold, der har været præget af partnervold.

- Vi oplever mændene være enormt ambivalente. På den ene side har de et had og en frygt for kvinden, og på den anden side har de en stor kærlighed. Det er en kæmpe sorg på mange måder, siger Rikke Underberg.

Se ”Når mænd får tæv” lige her – eller mandag klokken 19.50 på TV2 Nord Salto.


Seneste nyt

fra Nordjylland