Foto: Simon Læssøe, Scanpix

De unge drikker for meget - nu skal priserne i vejret på øl og sprut

Lægeforeningen kræver i et nyt udspil, at unges vilde alkoholforbrug skal bremses af højere priser - et forslag, der deler vandene i Nordjylland.

Så længe alkohol og hård sprut kan erhverves for håndører, vil unge indtage langt mere, end de har brug for, og derfor skal prisen op.

Så klart er budskabet fra Lægeforeningen, som samtidig advarer om, at danske unge drikker alt for meget og faktisk har noget nær verdensrekord i druk. Derfor foreslår man at hæve prisen på en ramme til øl fra cirka 30 kroner til mindst 60 kroner, og en flaske vodka skal ikke længere kunne erhverves for 55 kroner, men derimod for mindst 100 kroner.

Det forslag deler vandene hos de nordjyske unge, TV2 Nord onsdag eftermiddag har sat stævne i Jomfru Ane Gade, Nordjyllands ultimative festgade.

Sofie Nørskov Hansen og Frederik Halkjær Andersen går på henholdsvis teknisk og alment gymnasium, hvor de begge er elevrådsformænd. 

Artiklen fortsætter efter videoen.

03:00 Luk video

Men hvor Frederik Halkjær Andersen byder Lægeforeningens forslag velkomment, får det kun Sofie Nørskov Hansen til at ryste på hovedet.

- Jeg tror umiddelbart ikke, det kommer til at have den ønskede virkning. Jeg tror, det ligger i de unges mentalitet, hvad de drikker, og ikke i hvad det koster. Man kan jo let bare lige køre til Tyskland og købe et helt bagagerum fyldt og have til det næste halve år. Jeg tror virkelig ikke, forslaget kommer til at have en effekt, andet end at det vil provokere folk til at drikke endnu mere, fordi der ikke er nogen, der skal bestemme, hvad vi drikker, siger Sofie Nørskov Hansen, der dog anerkender, at danske unges drikkevaner har taget overhånd.

- Jeg kan godt se, at vi drikker rigtig meget, og jeg kan også godt se, at det tit er, når vi har arrangementer, at der så er alkohol involveret. Jeg synes også, det er et problem. Til gymnasiefester kan vi se, at folk ligger bevidstløse på toilettet. Men jeg tror bare ikke, at det at hæve priserne på alkohol er effektivt i forhold til det, man gerne vil opnå, siger hun og tilføjer:

- Det er meget mere i opdragelse og i samfundets norm, at man skal sætte ind for at få folk til at stoppe. Jeg tror virkelig ikke, at priserne har noget med det at gøre. 

Læs også Nordjyder i ny undersøgelse: Drop alkoholen til gymnasiefesterne

Omvendt håber Frederik Halkjær Andersen, at forslaget kan være med til rykke ved de unges måde at være sammen på.

- Jeg tænker, at forslaget lyder rigtig fornuftigt. For en del af den tid, hvor unge er sammen socialt i dagens Danmark, er der alkohol indblandet. Så på den måde håber jeg, at forslaget vil være med til at fjerne fokus fra alkohol og i stedet sætte fokus på andre sjove ting, hvor alkohol ikke altid behøver at være indblandet, siger han.

 - Man vil nok som ung kunne finde andre smutveje, men rent præventivt kunne man komme til at sætte fokus på alkohol og på den måde præge unge til at indse, at alkohol ikke altid behøver være en del af det at være sammen socialt efter skole eller til en fest, tilføjer Frederik Halkjær Andersen.