Debat i DigiTALT: Er et hus på 32 kvadratmeter galt eller genialt?
Det gule hus på Labyrinten 3 i Klarup ved Aalborg er ifølge ejendomsmæglerkæden Home Danmarks mindste.
Der er ikke akkurat enighed bordet rundt, når ugens panel i DigiTALT diskuterer, hvor stor ens bolig behøver at være. For hvad er egentlig lykken – 30 eller 300 kvadratmeter?
Var det noget med et hus på 32 kvadratmeter?
Det er nok et spørgsmål, som ville dele vandene i de fleste sammenhænge, og denne uges DigiTALT-panel er heller ingen undtagelse.
For Danmarks mindste hus er netop nu til salg. Det ligger i Klarup øst for Aalborg og tæller altså i alt 32 kvadratmeter og en samlet pris på 600.000 kroner.
Men Jeanett Kaare, partner i reklamebureauet Weltklasse, skulle ikke nyde noget af et sådan køb.
- Det kunne jeg simpelthen ikke! Bare kæmpe ’nej tak,’ fastslår hun og fortsætter:
- Det er hyggeligt, det er jeg med på. Men hvis man skulle gå efter at bo i noget særligt, ville jeg sgu nok hellere finde en bunker, siger hun.
Populær boform
Med en stue, et lille køkken, et lille badeværelse og et samlet antal kvadratmeter langt under gennemsnittet for huse, kan huset i Klarup uden problemer karakteriseres som et ”tiny house.” At bo i et ”tiny house” eller ”lillebitte hus” på dansk er en boligform, som er blevet stadig mere populær i de senere år.
Som navnet antyder, handler det om at bo så småt som muligt – typisk i en bolig på mellem 10 og 40 kvadratmeter.
Modsat Jeanett Kaare kunne Mette Kirstine Goddiksen, journalist ved KUNSTEN i Aalborg, godt se sig selv i et ”tiny house,” når hun ”bliver en gammel dame,” som hun formulerer det.
- Jeg ville synes, det var rart at bo på 32 kvadratmeter. Det er overskueligt, jeg ville nemt kunne gøre rent, og jeg kunne bruge mine penge på noget, der er sjovere end bolig, siger hun.
For hende er det nemlig langtfra afgørende, hvor mange kvadratmeter under tag, man kan kalde sig ejer af.
- Det eneste saliggørende her i tilværelsen er jo ikke at have et parcelhus på 200 kvadratmeter med en fordelingsgang og værelser til alle, siger hun.
Ingen plads til rod
Dog ville det stille store krav til oprydning og orden, bemærker hun. Noget som panelets tredje mand, direktør for Destination NORD, Tonny Thorup, er helt enig i.
- Det ville være godt. Jeg ”kender en,” som det ville være godt for, siger han med et skævt smil.
Udover små huse og oprydningsvaner kommer panelet også omkring den stigende interesse for privatskoler, en Greenpeace-aktion ud for Skagen og et fotoprojekt med fokus på den umanipulerede kvindekrop.
Der er med andre ord masser af gode grunde til at kigge med på ugens udgave af DigiTALT – enten i aften klokken 19.50 på TV2 Nord Salto eller allerede nu - lige her: