LIGE NU:

Den ene kom med på holdet og den anden 'skal rydde op': Portræt af to nordjyske ministre

Flemming Møller Mortensen er regeringens nye ansigt, mens Rasmus Prehn overtager en stor oprydningsopgave i det ministerium, Mogens Jensen har forladt. Få et indblik i, hvem de to nordjysk valgte ministre, der var en del af statsministerens regeringsrokade, er.

De har været socialdemokratiske folketingsmedlemmer fra Nordjyllands Storkreds i henholdsvis 13 og 15 år og har haft diverse ordførerposter og formandsposter i flere af Folketingets udvalg, men for en større del af befolkningen var det muligvis to af de mindre kendte ansigter, der trådte frem på Amalienborg Slotsplads sammen med statsminister Mette Frederiksen (S) torsdag den 19. november ud på eftermiddagen.

Her præsenterede statsministeren 57-årige Flemming Møller Mortensen (S) som ny minister for udviklingssamarbejde og minister for nordisk samarbejde og 47-årige Rasmus Prehn (S) som minister for fødevarer, landbrug og fiskeri.

 
 
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

De to socialdemokrater, der stod ved Mette Frederiksens side, er ligesom statsministeren valgt i Nordjyllands Storkreds. Flemming Møller Mortensen bliver for første gang en del af 'ministerholdet', mens Rasmus Prehn skifter post i regeringen.

Dermed er hele fem af de syv socialdemokratiske folketingsmedlemmer fra Nordjyllands Storkreds nu ministre.

- Jeg tror, det ligger i grundvandet. Der må være et eller andet, som gør os kapable og kompetente til at løfte en opgave, og det vil jeg i hvert fald gøre mit allerbedste til, siger Flemming Møller Mortensen.

INDSLAG FRA 19. NOVEMBER 2020.

Klosterforstander og gruppeformand

Med sin indtræden i regeringen giver Flemming Møller Mortensen afkald på to hverv, han har haft indtil nu. Han har siden maj 2018 været forstander for Aalborg Kloster, og i sommeren 2019 blev han udpeget til formand for Socialdemokratiets folketingsgruppe. Det civile hverv søger Flemming Møller Mortensen orlov fra, mens Socialdemokratiet fredag har valgt Leif Lahn Jensen som ny gruppeformand.

- Flemming Møller Mortensen har som gruppeformand været bindeled mellem folketingsgruppen og regeringen, og i en etpartiregering har statsministeren haft mulighed for at teste ham. Jeg tror, at statsministeren mener, at Flemming Møller Mortensen nu var klar til at få en ministerpost - fordi hun også har vurderet ham til at være en loyal og arbejdsom mand, siger TV2 Nords politiske analytiker Søren Wormslev.

CV - FLEMMING MØLLER MORTENSEN

Da sygeplejerskeuddannede Flemming Møller Mortensen tog hul på tilværelsen som klosterforstander for to et halvt år siden, gjorde han det sammen med sin mand Erik Elgaard Sørensen, som var Nordjyllands første professor i klinisk sygepleje.

Erik Elgaard Sørensen døde i 2019 efter et kræftforløb. TV2 Nord lavede sidste år et portræt af forstanderparret i programmet "Klosterliv".

SE PROGRAMMET "KLOSTERLIV".

Ministererfaring skal bruges til at løse stor opgave

47-årige Rasmus Prehn kom med på ministerholdet, da statsministeren præsenterede sin første regering efter valget i 2019. Prehn fik rollen som minister for udviklingssamarbejde og vikarierede i en periode som kulturminister, men efter torsdagens ministerrokade får han en ny ministerpost, hvor flere store opgaver venter forude.

Rasmus Prehn rykker ind i Fødevareministeriet og bliver minister for fødevarer, landbrug og fiskeri. En ministerpost, som i de seneste måneder har bragt hans forgænger Mogens Jensen (S) i vælten på grund af ministerens håndtering af situationen med coronasmitte på minkfarme.

- Det ministerium, som Rasmus Prehn har haft indtil nu, og som Flemming Møller Mortensen overtager, er ikke et ministerium, hvor man er vant til at skulle i samråd og grilles ret tit. Jeg tror, at Rasmus Prehn må indstille sig på, at hvis det går som under Mogens Jensens tid, så kommer han nok det noget oftere, siger politisk analytiker Søren Wormslev.

CV - RASMUS PREHN

- Rasmus Prehn bliver nu chef for et ministerium, som skal have udredt alle konsekvenserne af minktumulten. Man skal have styr på erstatningsspørgsmålet i forhold til minkavlerne, men der ligger også et Brexit forude, som har konsekvenser for fiskerne. Og så skal der i det hele taget ryddes op efter en meget alvorlig sag, som jeg tror, kan komme til at trække spor langt frem i tiden, siger Søren Wormslev.

INDSLAG FRA 27. JUNI 2019: Rasmus Prehn udnævnes til minister for første gang.

Med sine 15 år i Folketinget og omkring 17 måneder som minister, har Rasmus Prehn ifølge TV2 Nords politiske analytiker samlet erfaring, som kan blive værdifuld for ham i den kommende tid.

- Rasmus Prehn lægger vægt på, at han altid har været dialogsøgende i sit politiske virke, og det får han virkelig brug for. Han får brug for at have gode relationer til de andre partier i Folketinget, siger Søren Wormslev.

Har besøgt de brune værtshuse

Ud over have siddet i Folketinget, hvor han i tiden før, han blev minister, blandt andet markerede sig som transportordfører, er Rasmus Prehn også medforfatter til bøgerne "Det brune Aalborg –  bogen om Aalborgs brune værtshuse" fra 2017 og "Frihed til fællesskab – vejen til mere demokrati" fra 2013.

INDSLAG FRA 18. DECEMBER 2017: De små beværtninger i Aalborg hyldes i ny bog.

I 2014 kom Rasmus Prehn i søgelyset, da han var mistænkt for at have skrevet bogen "Den hemmelige socialdemokrat", som blandt andet udstillede Helle Thorning-Schmidts lederskab og kliker og magtkampe i partiet. Rasmus Prehn afviste ifølge TV 2, at han stod bag bogen og sagde på godt gammeldags jysk, at det var "træls" at være hovedmistænkt.

20_percent

play Ny aftale om genåbning på plads

Værket

play Naboer protesterer mod kæmpevindmøller og gigantisk solcellepark

japanske kirsebærtræer bislev natur blomster blomstrer forår

play Nu blomstrer kirsebærtræerne i Bislev: Træerne er Peters hjertebarn

Smart parat svar

Se finalenquizzen: Landets klogeste 6. klasse kåres

20_percent

play Ny aftale om genåbning på plads

Værket

play Naboer protesterer mod kæmpevindmøller og gigantisk solcellepark

Til forsiden

Til forsiden