LIGE NU:

Den første praktiserende polske læge er på plads

Jurek Gryzel er netop begyndt som praktiserende læge i Løgstør. Han er den første polak i Danmark, der er blevet det. 4 andre polakker står allerede på spring til at følge trop.

Jurek Gryzel er kommet med i den kompagnipraksis, der driver lægehuset i Løgstør. Han har tidligere været praktiserende læge i Polen

- Det er stor forskel. Her i Danmark er der meget bedre muligheder for at diagnosticere og behandle sine patienter, siger Jurek Gryzel til TV2/NORD.

Han er den første polak, der får sin egen praksis i Danmark. Det er to et halvt år siden han begyndte på et intensivt dansk kursus i Warszawa. Sproget er klart den største forhindring.

- Nogle gange har patienter svært ved at forstå mig, men så gentager jeg bare, indtil vi forstår hinanden. Jeg kan også godt have svært ved at forstå danskere, specielt de ældre med en stærk dialekt, men det har ikke givet alvorlige problemer, siger Jurek Gryzel.

Han er den første, men 4 andre polakker står på spring til at afhjælpe den mangel på 27 praktiserende læger, der i øjeblikket er i Nordjylland.

- De andre skal lige være færdige med det halvandet år på sygehuset, som de skal igennem, så de forstår det danske system, jargon og sundhedssprog, hvis der ellers findes sådan et, siger Carsten Larsen, Lægelig konsulent, Region Nordjylland.

Regionen begyndte med at hente polakker for flere år siden. Polen blev valgt af helt naturlige årsager.

- Deres uddannelse er fornylig blevet lavet om, så den ligner den danske til forveksling, så en polsk speciallæge i almen medicin, har stort set lært det samme, som en dansk speciallæge i almen medicin, siger Carsten Larsen.

Jurek Gryzel kan stadig sit modersmål. Han hjælper blandt andet mange af de polakker, der er kommer hundredvis af til vesthimmerland de seneste par år . For Jurek Gryzel og hans kone, der er læge på Farsø Sygehus, bliver Danmark det sidste arbejdssted.

- Jeg ved ikke om jeg rejser fra Dannmark, men jeg har i hvert fald tænkt mig at blive pensioneret i Danmark, siger Jurek Gryzel til TV2/NORD