LIGE NU:

Den Jyske Kunstfond deler ud: Ni nordjyske kunstprojekter får tilsammen 1,1 million

De Regionale Kunstfonde har tirsdag 24. november offentliggjort hvilke virksomheder, der vil modtage økonomisk støtte. Mere end 1,1 million går til kunstprojekter i Region Nordjylland.

De Regionale Kunstfonde – Den Jyske Kunstfond og Øernes Kunstfond – har netop tildelt over syv millioner kroner i støtte. De har nu offentliggjort hvilke virksomheder der vil modtage midlerne. Mere end 1,1 million falder af til kunstprojekter i Region Nordjylland, oplyser Kulturministeriet i en pressemeddelelse. 

Den samlede pulje går til 43 projekter fordelt over hele Danmark, hvoraf ni af projekterne er placeret på nordjysk muld. Her er der tale om nordjyske virksomheder, der spænder bredt, og puljen er tildelt projekter lige fra et keramikværksted på Mors til en festival på Thy.

Oversigt over tildelingen i Region Nordjylland

En pulje der falder på et tørt sted

Det har ikke været nogen hemmelighed, at særligt kunst- og kulturlivet har måttet holde hovedet højt, efter coronapandemien har sat sine økonomiske spor i branchen. Det har været en hård tid, og den økonomiske støtte, projekterne får, falder på et tørt sted.

Kulturminister Joy Mogensen håber på, at danskerne endnu engang, i det omfang restriktionerne tillader det, vil få øjnene op for det spirende danske kulturliv.

- I en tid, hvor rigtig mange af os oplever begrænsninger i den måde, vi er sammen med andre mennesker på, så er det virkelig positivt, at kunstvirksomheder og erhvervslivet går sammen om initiativer, der skaber nye oplevelser og fællesskaber for os alle. Det skaber vækst i kunstmiljøerne og i de små kunstvirksomheder, der samarbejder med erhvervslivet. Det er nye samarbejder, der skaber både håb og glæde, og det er der absolut brug for. Jeg er spændt på at følge de nye projekter, der kommer til spire frem rundt omkring i landet, siger Joy Mogensen i en pressemeddelelse.

Udvælgelsen

43 nøje udvalgte projekter gik puljen til i år. Efter virksomhedernes ansøgningsfrist brugte bestyrelsen for Den Jyske Kunstfond 12 uger på at vurdere og uddele midlerne - en omstændig og omhyggelig proces.

Den Jyske Kunstfond består af Frank Panduro, formand (iværksætter og koncertarrangør), Trine Jepsen (direktør for Schackenborg Fonden), Marianne Kalb (direktør i Kalb PR & Kommunikation), Lars Sennels (teaterdirektør på Vendsyssel Teater), Dorte West (regionsrådsmedlem i Region Midtjylland) og Jakob Bonderup (forstander på Engelsholm Højskole). 

Hver ansøgning blev gennemgået og vurderet ud fra en række kriterier.

- Der er de her fem kriterier: økonomisk bæredygtighed, nytænkende, relevante partnerskaber, høj kvalitet og potentiale, og det er de kriterier, der skal være til stede, hvis ansøgningen skal tages i betragtning, siger konsulent ved Slots- og Kulturstyrelsen Sabrina Højbjerg.

Beskrivelse af de ni udvalgte nordjyske projekter

I Region Nordjylland blev højdespringeren Alive Festival, der med sin støtte på en kvart million fik den største nordjyske tildeling. Festivalen har siden 2009 leveret kunst, kultur og musik på en plæne i Thy.

Festivalens egen målsætning lyder på at skabe kultur – uanset om det er gennem musik, mad, kunst eller mellem mennesker.

I den forbindelse har de ønsket at stærke deres kunstscene, hvorfor de ansøgte om del af Den Jyske Kunstfonds pulje.

Her skal festivalens tildelte midler gå til at etablere et kunstprogram, der løber af stablen sideløbende med musikprogrammet. Kunstprogrammet bliver kurateret i samarbejde med lokale og regionale kulturinstitutioner samt lokale virksomheder, oplyser Alive festival.