Seneste nyt:

Den mindste tvivl skal tale for en advokatundersøgelse, mener hovedbestyrelsesmedlem i Radikale Venstre

Det nordjyske medlem af det Radikale Venstres hovedbestyrelse Bo Fink retsfølelse ville blive tilfredsstillet, hvis der kommer en uvildig advokatundersøgelse af regeringens minkhåndtering.

Det var ikke mange minutter nordjyske Bo Fink fik set af statsminister Mette Frederiksens pressemøde fredag formiddag.

- Jeg blev lidt ophidset, og så gik jeg, siger det nordjyske medlem af det Radikale Venstres hovedbestyrelse Bo Fink.

Statsministeren havde indkaldt til pressemøde efter den såkaldte granskningskommission også kaldet Minkkommissionen havde afleveret deres rapport om regeringens håndtering af beslutningen om at aflive alle mink i Danmark.

quote Hvis der er den mindste tvivl, så bør vi anbefale, at der kommer en advokatvurdering.

- Bo Fink

På pressemødet forklarede Mette Frederiksen, at hun, som hun læser rapporten, ikke ser et grundlag for at rejse en rigsretssag og dermed heller ikke en advokatundersøgelse, men det er flere andre partier i gang med at finde ud af, om de mener, der kan.

Folketinget beslutter

Det er nemlig i sidste ende Folketinget, der kan beslutte, om der skal indledes en uvildig advokatundersøgelse til at vurdere, om der er grundlag for en rigsretssag, og både Enhedslisten og SF har sagt, at de ikke mener, at rapporten er så alvorlig, at der skal hyres uvildige advokater ind til at lave en advokatundersøgelse.

I blå blok har de også taget stilling. De mener, at konklusionerne i Minkkommissionens rapport er af så alvorlig karakter, at der skal indledes en uvildig advokatundersøgelse.

Det efterlader Radikale Venstre, som endnu ikke har taget stilling til, om de vil have i gang sat en uvildig advokatundersøgelse, men ifølge en af medlemmerne i partiet hovedbestyrelse, så skal der ikke meget til for at partiet skal anbefale en uvildig advokatundersøgelse.

- Hvis der er den mindste tvivl, den mindste tvivl, så bør vi anbefale, at der kommer en advokatvurdering af den her sag, fordi vi kan ikke leve med som et støtteparti at blive mistænkt for, at vi holder hånden over en regering, som vi måske ikke burde holde hånden over, siger Bo Fink til TV2 Nord.

Vil læse rapporten grundigt igennem

Radikale Venstre har valgt at tage sig tid til at læse Minkkommissionens rapport grundigt igennem, så de er sikre på alt, der står i rapporten – også det med småt, siger Bo Fink, og det er i sidste ende partiets Folketingsgruppe, der skal tage stilling til, hvad partiet ønsker.

- Det virker på mig underligt, at en statsminister så systematisk kan være uvidende om noget embedsmændene rundt om hende godt ved, og det vil jeg godt have afklaret nærmere, om hun i den anledning har et ansvar, siger Bo Fink.

Var det rendyrket din beslutning så du gerne, at der blev lavet en uvildig advokatundersøgelse?

- Det ville tilfredsstille min retsfølelse, for så ville jeg vide, at så var de muligheder, der ligger, efterprøvet, og så var mulighederne udtyndet, svarer Bo Fink.

Folketingskandidat: - Man kan ikke adskille minister fra ministerium

Folketingskandidat for Radikale Venstre i Hjørring-Kredsen, Christian Friis Bach, vil ikke tage stilling til, om partiet skal stemme for en uvildig advokatundersøgelse, men han slår flere gange fast, at man ikke kan adskille en minister fra et ministerium. Heller ikke hvis det ender i en situation, hvor en af de ansatte i et ministerium ender med at blive draget til ansvar for regeringens beslutning om at aflive alle mink i Danmark uden lovhjemmel.

- Man kan i min bog ikke have en situation, hvor en departementschef bliver udsat for en disciplinærundersøgelse og må gå af uden at det samtidig følger, at så må ministeren også gå af, siger Christian Friis Bach, der er Folketingskandidat for Radikale Venstre i Hjørring-kredsen.

I 2013 gik Christian Friis Bach selv af som udviklingsminister, fordi han, ifølge ham, selv fik forkerte oplysninger fra sit ministerium i en sag om rejseregler i GGGI, men erkendte, at han havde ansvaret og derfor trak han sig.

- Da jeg gik af som minister vidste jeg ikke, at der var sket en fejl i mit ministerium, men derfor var det stadig mit ansvar, og derfor valgte jeg at gå af.

Radikale Venstre har indkaldt medlemmerne af hovedbestyrelsen samt folketingskandidater til en "fortrolig politisk drøftelse" lørdag i lyset af den "alvorlige rapport", som Minkkommissionen offentliggjorde torsdag.

Det fremgår af en mødeindkaldelse, som TV 2 har set.