Deodoranter redder nattesøvnen

Frivillige hjælper søvnløse ADHD-børn med særlige kugledyner

Kuglerne i de såkaldte roll-on deodoranter er normalt bare plastikaffald, men faktisk kan de have en langt vigtigere betydning.

De kan nemlig anvendes i såkaldte ”kugledyner”, der hjælper børn med søvnhæmmende diagnoser til at sove bedre om natten.

Derfor er frivillige gået sammen i grupper på Facebook for at indsamle plastikkuglerne til genbrug.

-Jeg synes bare det er fedt, at man kan gøre en forskel. Og så især med sådan en lille deodorant, der ellers bare ville havne i skraldespanden, forklarer Helle Rolsted Veng, der er blandt de mange indsamlere.

Da TV2 Nord kommer forbi er der netop havnet tre nye deodoranter i postkassen, som skal skilles ad, så kuglerne kan tages ud og genbruges.

- Jeg samler kuglerne ind og vasker dem og så sender jeg dem videre til en syerske, som bruger dem i kugledyner til trængende familier, siger Helle Rolsted Veng.

Modvillighed hos kommunerne

Og der er brug for det frivillige arbejde, for komplicerede regler gør det svært for familier selv at skaffe dynerne.
En kugledyne koster mellem fem og ti tusinde kroner og de nordjyske kommuner er sjældent villige til at betale, hvis familierne beder om hjælp:

- Sundhedsstyrelsen anbefaler at man afprøver alternativer til medicin som eksempelvis kugledyner, før man giver diagnosebørn sovemedicin, men kommunerne henholder sig til en særlig principbeslutning, som siger det præcis modsatte. Derfor vil de ikke betaler for dynerne, men anbefaler i stedet det søvnfremmende præparat Melatonin, lyder det fra Heidi Møller Lundin, der er bestyrelsesmedlem i foreningen BHOV, som repræsenterer forældre til børn med særlige behov.

Det er deodorantkugler som disse, der kan bruges til at producere kugledyner.
Det er deodorantkugler som disse, der kan bruges til at producere kugledyner.
Foto: Bruno Stagsted

Og BHOV forstår ikke, at kommunerne ikke vil hjælpe økonomisk trængte familier med kugledynerne, når alle undersøgelser viser, at tyngden fra dynerne ofte kan hjælpe diagnosebørnene med at sove igennem hele natten:

- Når ens børn vågner seks til otte gange hver nat, så har det konsekvenser. Både for barnet, der i forvejen har det svært, men også for forældrene. Hvis man kun har sovet to timer, er det svært at fastholde sit arbejde, så i det store perspektiv kan det have langt større økonomiske konsekvenser at sige nej til dynen, end hvis man sagde ja til at betale, forklarer Heidi Møller Veng.

Det frivillige Facebook-netværk ”Kugledyner”, som Helle Rolsted Veng er en del af, samler deodorantkugler ind over hele landet.


Seneste nyt

fra Nordjylland