Foto: Picasa

Designer nyt lys til Mona Lisa

Mona Lisa har fået en ekstra grund til at smile, for hun kan nu tage lysbad under en helt nydesignet lampe, der er udviklet og produceret specielt til hende, så hun ikke ældes før tid, og så hun kan studeres i alle enkeltheder og farvenuancer.

Mona Lisa er verdens mest berømte maleri, malet af Leonardo Da Vinci for ca. 500 år siden.

Det er den internationalt anerkendte lysekspert, franskmanden Marc Fontoynont, som er professor på Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet København, der har koordineret designudviklingen af lampen til det berømte maleri, som hænger på Louvre i Paris. Marc Fontoynont har ledet det internationale team af specialister, som har udviklet den nye lampe.

Den nye lampe er udviklet på baggrund af den nyeste teknologi inden for LED. Lampen har 34 dioder, der gør det muligt at vise et stort spektrum af lyset og dermed sammensætte en farvegengivelse, der passer nøjagtig til at fremhæve detaljer i billedet. På grund af de 34 dioder bliver lampen varm, så den indeholder et specielt kølesystem af kobber med en indbygget ventilator.

Lampen benytter sig af tre optiske systemer: Det første indsamler og blander lyset fra hver LED. Det andet forbedrer ensartetheden af farverne i lyset ved hjælp af fiberoptik, og det tredje afgrænser det udsendte lys, så der opnås perfekt ensartethed i lysintensitet over hele maleriet.

- Udfordringen med udvikling af lampen har været stor, ikke mindst fordi maleriet er placeret bag et tykt, skudsikkert glas for at beskytte mod mulige angreb fra de mere end ni mio. besøgende, der kommer hvert år for at se maleriet. Lampen skal derfor også kompensere for lysets påvirkning af glassets farve, ligesom den skal kompensere for det øvrige lys i rummet, siger Marc Fontoynont i en pressemeddelelse.

En anden udfordring er, at der er en grænse for, hvor mange lux-timer maleriet må udsættes for i løbet af et år, og der må absolut ikke være nogen ultraviolet eller infrarød stråling, der nedbryder maleriet. En del af udfordringen er, at det omgivende lys i høj grad leveres af dagslys, der netop indeholder disse stråler.

De mange krav er forenet i den nye lampe, så besøgende på museet kan få endnu større oplevelse ved at se Mona Lisa.