DF vil have fingeraftryk på hele Danmark: SF råber vagt i gevær

06:04

Dansk Folkeparti vil have et landsdækkende fingeraftryks-register, men SF råber vagt i gevær: Alle kan hackes

Foto: TV2 Nord

1 af 2

Blodbanken og borgerservice er begyndt at bruge dit fingeraftryk, og spørger man Dansk Folkeparti skal politiet have adgang til alle danskeres fingeraftryk. SF's retsordfører råber dog vagt i gevær.

Hvis du skal donere blod i blodbanken i Aalborg, skal du aflevere dit fingeraftryk før du kan få en nål i armen. Tiltaget skal øge sikkerheden, så man undgår at få forbyttet blod. 

På samme måde skal du, hvis dit pas skal fornyes "give Borgerservice fingeren" og der er faktisk flere og flere steder i det private og offentlige, at mønsteret, der er 100 procent unikt for netop dig, bliver din adgangsbillet. Tænk bare på smartphones og computere.

Og spørger man Peter Kofoed Poulsen, der er retsordfører for Dansk Folkeparti, burde alle danskere - børn som voksne - faktisk aflevere deres fingeraftryk til politiet.

Argumentet lyder, at politiet med sådan et register lynhurtigt ville kunne finde frem til gerningsmanden i for eksempel indbrudssager, men det er alt for risikabelt, siger Lisbeth Bech Poulsen, der er SF's retsordfører.

- Der er ikke det, der ikke kan hackes. Det har vi set utallige gange. Rigspolitiet, CSC og selv NSA kan hackes, siger Lisbeth Bech Poulsen.

- Hvis politiet har dit fingeraftryk kan kriminelle også få fat på det, og konsekvenserne af det er uoverskuelige- Du kan få et nyt CPR-nummer, hvis det bliver misbrugt, men dit fingeraftryk og din DNA er ikke sådan lige at skifte ud, lydeer det videre inden Lisbeth Bech Poulsen udtrykker sin overraskelse over at Peter Kofoed Poulsen indtager sit standpunkt.

- Jeg bliver nødt til at minde Peter Kofoed Poulsen om, at hans egen (tidligere red.) partiformand fik hacket sit personnummer og hemmelige adresse. Tænk, hvis det var hendes (Pia Kjærsgaard red.) fingeraftryk. På alle mulige gerningssteder ville det fingeraftryk kunne placeres og hun kunne blive mistænkt for det. Det lyder måske lidt dommedagsagtigt, men det er altså ikke mig, der har fundet på det her. IT-eksperter siger at det her kan få konsekvenser, vi slet ikke kan forestille os. Det må simpelthen ikke ske. Konsekvenserne er alt, alt for store. 

Forsiden lige nu