DigiTALT-panel: Børn skal lære voksne at passe på naturen
Indsamling af skrald i naturen er til debat i denne uges udgave af magasinet DigiTALT, og ifølge panelet i studiet kan voksne lærer af børnene, når det handler om at passe på naturen.
Når du går en tur i naturen, så skal du samle det skrald op, som du møder på din vej.
Sådan lyder budskabet fra en række nordjyder, som i efterårsferien blev hyldet som skraldehelte på TV2 Nord – de har nemlig aktivt besluttet sig for, at de vil samle skrald ind, som de møder på deres vej.
Den historie bliver debatteret i denne uges udgave af DigiTALT, og i panelet er der enighed om, at det er prisværdigt, at skraldeheltene vil påtage sig den opgave, selv om de ikke selv har smidt skraldet.
- Stor respekt for dem, der sætter det i system, siger Henning Toft Bro, der er biskop over Aalborg Stift.
Vi skal lære af vores børn
Ifølge Henning Toft Bro skal voksne være gode eksempler for deres børn, når det handler om at passe godt på naturen.
- Børnene gør, som voksne gør. Og smider vi ispinde ud ad vinduet, når vi er ude og køre en sommerdag, så gør børnene det også. Så det starter inde i hovedet, og det starter med os selv, siger Henning Toft Bro.
Artiklen fortsætter under videoen
Og på nogle punkter skal vi i virkeligheden lære af børnene, mener Tonny Thorup, der er direktør i Destination Nord.
- Børnene er meget længere, end vi andre er med det her. De er meget mere bevidste om miljøet, og hvad plastik gør, når man smider det et sted, og hvor lang tid det tager at få det nedbrudt, så børnene er langt foran på mange af de her områder. Måske er det børnene, der mere skal opdrage os andre, siger Tonny Thorup.
At børnene er meget miljøbevidste, det genkender Mette Kirstine Goddiksen, der er journalist ved Kunsten i Aalborg.
- Mine børn er sådan set også meget mere opmærksomme på affaldssortering og alle miljøspørgsmålene, siger Mette Kirstine Goddiksen.
Kommunal eller privat opgave
Selv om panelet er enige om, at det er prisværdigt, når private nordjyder sætter sig for at rydde op i den nordjyske natur, så er de ikke helt enige om, hvorvidt det skal ske som erstatning for kommunerne og statens oprydning i naturen.
- Det er en balancegang, for vi betaler jo også skat, for der bliver ryddet op. Men selvfølgelig skal man tage sit eget ansvar også. Det er en stor diskussion, om det med at leve i et velfærdssamfund, om det somme tider gør os lidt passive, siger Mette Kirstine Goddiksen og fortsætter:
Ugens panel i DigiTALT:
Mette Kirstine Goddiksen
Journalist, Kunsten Museum of Modern Art, Aalborg
Henning Toft Bro
Biskop, Aalborg Stift
Tonny Thorup
Direktør, Destination Nord
- Det er godt at tage et ansvar men til en vis grænse. Det skal ikke være mit ansvar, at der er ryddeligt på min vej. Jeg skal tage det, jeg ser, men så betaler jeg også skat.
Tonny Thorup derimod mener, at private mennesker sagtens kan gå sammen og hjælpe kommunen med skraldindsamlinger.
- Vi kan alle sammen tage et ansvar, og hvis vi er ude og fiske eller gå en tur, så kan man selv gøre noget. Vi har så mange ressourcer i det her samfund. Vi behøver ikke at have nogen, der er uddelegeret. Vi kan sagtens løfte sådan et ansvar selv, siger Tonny Thorup.
Skrald i naturen er blot et af mange emner, som panelet kommer omkring i denne uges udgave af DigiTALT.
Du kan se programmet øverst i denne artikel eller på TV2 Nord Salto onsdag aften klokken 19.45.