LIGE NU:

Direktør ser et år tilbage: - Vi troede corona ville forblive i Asien

Atop Europe var en af de første nordjyske virksomheder, TV2 Nord besøgte for et år siden, da coronavirus begyndte at skabe problemer for nordjysk erhvervsliv.

Det var nok de færreste, der i begyndelsen af sidste år havde forudset, hvor stor indflydelse coronavirus ville få på vores hverdag.

På denne dato, 28. januar, for præcis et år siden besøgte TV2 Nord for første gang en virksomhed, i dette tilfælde Atop Europe, der kunne mærke virussens opblussen i Kina.

- På én måde føles det som en evighed siden, men på den anden side er tiden gået så hurtigt, og vi har været igennem så meget, at det føles som en måned siden, lyder det fra Atop Europes direktør, Carsten Tidselbak.

Atop Europes kinesiske afdeling blev dengang påvirket af den på daværende tidspunkt mere eller mindre ukendte virus, der spredte sig i Kina.

- På det tidspunkt havde vi vanvittig travlt med at ekspedere de varer, vi havde på lager, ud til kunder, men også travlt med at skaffe mundbind og værnemidler, som vi kunne sende til vores afdeling i Kina, forklarer direktøren.

Troede, at det ville forblive på afstand

For et år siden var coronavirus noget, der befandt sig på afstand – men meget er sket siden.

- Min opfattelse var, at ud fra den information vi havde, så var det et problem i Kina, og som måske ville sprede sig til Asien, siger Carsten Tidselbak.

Han, ligesom resten af verden, skulle dog hurtigt blive klogere. Covid-19 spredte sig hurtigt, og Danmark har siden været lukket ned af flere omgange – med store konsekvenser for nordjysk erhvervsliv til følge.

- I bred betragtning har det været et mareridt. Det har været et hårdt år for nordjyske virksomheder, fordi du har været bragt i en usikker base. Varierende nedlukninger har gjort det svært for store dele af erhvervslivet det seneste år, siger Kurt Bennetsen, direktør i erhvervsorganisationen Erhverv Norddanmark.

Selvom der nu er udsigt til en vaccine, og hjælpepakker støtter dele af erhvervslivet, er det fortsat hårde tider for nordjyske virksomheder, lyder det fra Erhverv Norddanmark.

- Det har sat sine spor på virksomhedslederne, på virksomhedens medarbejdere, på hele troen på tingene. Så jeg er noget bekymret for fremtiden. Jeg ser virkelig frem til, at vaccinen er blevet udrullet, for så får vi en meget mere sikker grund at stå på, lyder det fra Kurt Bennetsen.

Fordobling af omsætning

Trods bekymringen fra erhvervsorganisationen er der også virksomheder, der har klaret sig godt det seneste år.

For selvom coronavirus for præcis et år siden skabte problemer for Atop Europe, så har virksomheden alligevel formået at fordoble sin omsætning i 2020 sammenlignet med året forinden.

- Vi har kunnet levere på et tidspunkt, hvor vores konkurrenter ikke var i stand til at gøre det. Nogle af vores største konkurrenter ligger i Wuhan, så det gav sig selv. Derudover fik vi reageret hurtigt og bragt værnemidler ud til vores kinesiske fabrik. Derfor kunne myndighederne hurtigt godkende os til at producere videre i et vist omfang, siger Carsten Tidselbak.

Og selvom coronakrisen endnu ikke er overstået, er direktøren i dag mere rolig end for et år siden.

- Der, hvor vi er i markedet, står vi med en meget større ro i maven nu end for et år siden. Helt klart.