Disse 3 nordjyske politikere er også blevet truet
Foto: Bjarne Luthcke, Niels Ahlmann Olesen, Henning Bagger
Flere nordjyske politikere har oplevet både trusler og chikane, som for nogle af dem har ført til ekstra sikkerhedsforanstaltninger.
Chikane og trusler, som det Arne Boelt på det seneste oplevet, er langt fra noget enestående. Når man siger ja til jobbet som folkevalgt politiker, siger man samtidig ja til en øget risiko for at blive udsat for chikane.
Det har flere politikere, også en del nordjyske, måttet erkende de seneste år. Både borgmestre og mere menige byrådsmedlemmer har prøvet at blive truet og chikaneret. Vi har samlet en liste her:
Birgit S. Hansen, borgmester i Frederikshavn Kommune:
I 2014 sluttede arbejdernes kampdag, 1. maj, med en trussel på livet til Birgit S. Hansen. Truslen kom på et tidspunkt, hvor borgmesteren var i gang med at gennemføre en række dramatiske besparelser, der skulle redde Frederikshavn Kommune fra at komme under administration.
Det betød blandt andet spareforslag, der kunne koste både 5 folkeskoler og op til 18 daginstitutioner i kommunen livet. Det vides stadig ikke i dag, om truslerne havde noget med spareplanerne at gøre, men politiet blev underrettet og gik ind i sagen, som siden blev droppet, da man mente, der var fremsat i affekt.
Det har dog affødt visse sikkerhedsforanstaltninger på rådhuset, så det ikke er muligt for alle og enhver at komme ind på borgmesterkontoret.
I Frederikshavn Kommune har den nu tidligere formand for teknisk udvalg, Brian Pedersen, (SF), oplevet at blive truet med bank efter byrådsmøde i 2013. Den hændelse blev også meldt til politiet.
Artiklen fortsætter under billedet.
Frank Jensen, tidligere forsknings- og justitsminister, Socialdemokratiet:
Mens Frank Jensen fra 1994 til 2001 fungerede først som forskningsminister og siden som justitsminister, modtog han løbende trusler, både mod sig selv og sin familie. På det tidspunkt boede han i Nørresundby med sin familie og forsøgte efter eget udsagn at være en del af bybilledet ved jævnligt at løbe ture i lokalområdet med sin kone.
Truslerne blev løbende vurderet i seriøsitet af efterretningstjenesten, og det endte med, at familien installerede et sikkerhedsrum i hjemmet.
Mogens Gade, borgmester i Jammerbugt Kommune:
I en undersøgelse, TV2 Nord lavede i 2012, oplyste Mogens Gade, at han jævnligt blive chikaneret via mail og sociale medier.
Fredag siger han dog til TV2 Nord, at han aldrig har prøvet noget som det, Arne Boelt har været igennem.
- Men det er klart, at folk sidder tættere på tastaturet i dag, og derfor kommer der også nogle gange nogle hårde reaktioner. Det må man bare erkende, siger Mogens Gade.
Justitsminister tager chikane alvorligt
Han understreger dog, at chikane som den mod Hjørrings borgmester er fuldstændig utilstedelig. Og det er en holdning, han deler med justitsminister Morten Pape Poulsen (K):
- Chikane og trusler mod vores folkevalgte politikere er fuldstændig uacceptabelt, og politiet tager den slags meget alvorligt. Det er vigtigt, at vi værner om vores samfund og vores demokrati, meddeler justitsministeren i pressemeddelelse til TV2 Nord.
Derfor vedtog Christiansborg-politikerne i 2016 også den såkaldte respektpakke, der har medført en række skærpelser og initiativer for at sikre respekten for de mennesker, som arbejder for fællesskabet. Man har blandt andet skærpet straffen for trusler, der er begået mod offentligt ansatte og folkevalgte i deres fritid, og som noget nyt gjort det strafbart at chikanere offentligt ansatte og folkevalgte.
De skærpelser er blandt andet blevet brugt i sager om trusler mod Christiansborg-politiker Zenia Stampe fra Radikale Venstre. Her blev en trussel fremsat på Facebook straffet med en betinget dom.